Cíl
obec, osada Dobrá (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Obecleží jihovýchodně od města Frýdek-Místek. Rozkládá se na 873 hektarech na pravém břehu řeky Morávky. V současné době má 2 987 obyvatel.

Části obce jsou Vrchy, Podlesí, Skalická část, Stará Dědina, Kamenec.

Historie obce je velmi bohatá. V písemných pramenech je uváděna poprvé v roce 1305. Počínaje rokem 1417 je se jménem obce spojen rod Vlčků "z Dobré Zemice". Z Frýdku bychom tehdy do vsi přišli jinudy. Tam, kde vede silnice dnes, byly močály a cesta šla spíše severněji, než se stáčela dolů k prvním dřevěným domkům. Byla to cesta stará, prašná, úzká a vedla do podhůří a snad i do hor. Hlavní cesta, někdy též zvaná "solná" z Frýdku do Těšína se Dobré vyhnula, nevedla tudy. Ve vsi bylo 34 usedlostí, panská hospoda a nedaleko řeky na jednom náhonu stály tři mlýny, byl zde i rybníček.

Kostel byl dřevěný se šindelovou střechou, asi takový jaký stojí na Prašivé. Měl jen zvonici vpravo od něj. Tento raně barokní kostel sv. Jiří byl postaven Františkem Eusebiem z Oppersdorfu v letech 1682 - 1686, tzv. ruská věž byla přistavěna až v roce 1816.

Škola v Dobré se připomíná již v roce 1568. Byla zbourána v roce 1907 a o rok později postavena nová škola. Za okupace byla Dobrá hraniční obcí s celnicí a střediskem kulturního a společenského života v Pobeskydí.

V regionu se Dobrá stala v minulosti známou jednak okázalými poutěmi ke sv. Jiří, jednak návštěvou cara Alexandra, vracejícího se z mírových jednání po napoleonských válkách, a především Krajinskou výstavou v roce 1910.

Památky
V Dobré stojí ranně barokní kostel sv. Jiří s kaplemi Nejsvětějšího srdce Pána Ježíše a Nejčistšího srdce Panny Marie (přistavěná ke kostelu v r. 1883), sochou sv. Jana Nepomuckého a farou. Z přelomu 17. a 18.století pochází barokní stavba restaurace "U oráče", za níž je zachovaná barokní sýpka z 18. století, užívaná kdysi k uložení zásob obilí na horší časy. Dnes jsou oba objekty opraveny a fungují jako restaurace. V obci je i několik dřevěných domů (dřevěnice čp.106 - původně zájezdní hospoda - uváděna už v r. 1670).

Také na katastru obce Dobrá se rozkládá národní přírodní památka Skalická Morávka - přírodní divoká řeka.

Kultura
Jedním z kulturních center je místní knihovna, která pro občany pořádá besedy, soutěže a knihovnické lekce pro žáky mateřských i základních škol, výstavy a besedy se zajímavými osobnostmi. K dispozici je i internet, skener, tisk a kopírování.

Sport
V obci je možnost využít fotbalové a volejbalové hřiště; tělocvična v budově ZŠ (s hřišti pro košíkovou, volejbal, nohejbal, softbal - pronájem u p. Golíkové (558 641 301), nově také multifunkční hřiště, pronájem možno sjednat u p. Prčíka (739 630 870).
Přes Dobrou vedou 2 cyklotrasy: Okolo Žermanické přehrady, č. 6005 a cyklotrasa Frýdek-Místek - Frýdlant n. O. - Olešná.
Koupání je možné v nádrži Olešná u Frýdku Místku nebo Žermanice, severovýchodně od obce, nebo možnost přírodního říčního koupání v řece Morávce.

Místem pro procházku je vrch Dobrá 385 m n.m. (Vrchy), lze odtud pozorovat masív Beskyd ( Polské Beskydy, Moravskoslezské Beskydy, Ondřejník, Palkovické hůrky), Ostravská pánev (Poruba, Ostrava, Havířov). Při zvlášť dobré viditelnosti je vidět masív Nízkého Jeseníku a Praděd.

Ubytování, stravování
V obci není možnost se ubytovat. K posezení můžete využít služeb Cyklobaru, dobově zařízené restaurace Na sýpce, restaurace v historickém objektu U oráče a restaurace "Obecník". V obci je také Pivnice U pantlíka a Hostinec Na Špici.

Rodáci, osobnosti

  • Jan Wojnar, učitel ( 1822 - 1886), vyznamenám stříbrnou madailí Františka Jozefa v roce 1874
  • Josef Volný ( 1896 - 1979) významný vlastivědný pracovník a kronikář
  • František Pánek (1869 - 1906) zakladatel hasičského sboru

    Služby:
    Pošta, , Lékárna, Pobočka České pošty, s.p., Jednatelství České pojišťovny, a.s., Jednatelství České spořitelny, a.s. Karviná, Obvodní oddělení Policie ČR, Čerpací stanice, Potraviny, Prodejna smíšeného zboží, Dětský lékař, Obvodní lékař, 2x stomatologie, Gynekologie.


  • Otevírací doba

    telefon +420 - 558 412 300


    Kontakty


    Adresa: Dobrá 230, 739 51


    Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
    Váš mail:
    Předmět:
    Telefon:
    Zpráva:

    ověřovací kód
    opište kód      

    Hodnocení lokality návštěvníky: 9.0000 z 10.


    Přihlášení       Facebook
    Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.