Cíl
obec, osada Nová Ves (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Obec Nová Ves u Oslavan se nachází v okrese Brno-venkov, v Jihomoravském kraji.

V obci Nová Ves u Oslavan se nachází základní a mateřská škola, místní pošta a Školní sportovní areál, jehož součástí je víceúčelová teleskopická krytá hala pro míčové sporty, kabiny pro oddíl kopané TJ Sokol, dvě tělocvičny, krytý plavecký bazén s veškerým zázemím.

Na území obce Nová Ves u Oslavan, okres Brno venkov, dále najdete pramen Svatá voda, pramen velice chutné minerální vody, nacházející se v bočním údolíčku severně od obce. Poblíž vede žlutě značená cesta z Oslavan údolím řeky Oslavy k Senoradskému mlýnu. Místní krásná příroda nabízí i možnost využití různých cyklostezek.

Území, na němž obec leží, patří k nejstarším kulturním oblastem v našem regionu. 

Obec Nová Ves patřila dříve k cisterciáckému klášteru, který se nacházel v Oslavanech. První písemná zmínka o obci Nová Ves pochází z roku 1547. Na pečeti byl tehdy nápis DEDINA NOWA WES a znak radlice, na níž byl vyryt vinařský nůž. Je doloženo, že tato pečeť se používala do roku 1750. Na následné pečeti z roku 1870 najdeme již nápis Obec Nová Ves, hrábě, 2 kosy a pluh. To vyjadřovalo zemědělský charakter, který si obec udržela do současnosti.

Obec Nová Ves má dnes přibližně 780 obyvatel. Má vybudovanou kompletní kanalizaci, vodovod a je plně plynofikovaná.

V obci sídlí zemědělské družstvo Pooslaví, které hospodaří na místních pozemcích a poskytuje zaměstnání zdejším občanům. Mimo jiné družstvo provozuje i vlastní porážku prasat na Jatkách v Nové Vsi a  má dva vlastní masné obchody v Ivančicích a ve Zbýšově. V družstvu funguje několik kravínů, kde je volně ustájeno 340 dojnic. Zemědělské družstvo Pooslaví má své hlavní sídlo v Nové Vsi, ale také další výrobní pobočky v Oslavanech, díky nimž obhospodařuje i oslavanské pozemky. V areálu noveského zemědělského družstva sídlí  rovněž firma MKZ, která se zabývá výrobou nástaveb na nákladní a dodávkové automobily. Kromě tohoto zemědělského družstva podniká v Nové Vsi i mnoho dalších živnostníků a podnikatelů, přímo v Nové Vsi pak sídlí kovoúpravna se svářečskou školou, soukromý zemědělec, stavební firmy, pohostinství „ U Slavíků“  a další.

Na životě obce se podílí několik společenských organizací a spolků, například TJ Sokol, v jehož čele stojí  Václav Zimmermann ml., myslivecké sdružení, jehož předsedou je Jan Gross a hospodářem Jan Pavlík a nejpočetnější spolek – místní sdružení Moravského rybářského svazu, o.s., místní organizace Nová Ves v čele s Františkem Kulhánkem . Nezastupitelné místo má i místní organizace Sboru dobrovolných hasičů. Sbor pro občanské záležitosti, v jehož čele stojí paní Jaroslava Dobrovolná, pořádá různé obřady jako je vítání nových občánků do života, zlaté a další svatby a další obřady k různým životním výročím.

V parku přímo proti Školnímu sportovnímu areálu stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého od novoveského kameníka Mayera.

 Na návsi blízko opraveného obecního úřadu stojí památník obětem obou světových válek.


Otevírací doba

Úřední hodiny:

Pondělí : 7:30 - 12:00, 16:00 - 17:00

Středa : 7:30 - 12:00

telefon +420 - 546 423 268

telefon/fax - 546 423 268

Kontakty


Adresa:

Nová Ves 67

664 91  Nová Ves



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.