Cíl
obec, osada Lažany (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

   Obec Lažany se nachází na státní silnici 1/43 – E 461 ve vzdálenosti 15 km od satutárního města Brna směrem na sever v uzavřeném údolí, kterým protéká potok Lažánka, který rozděloval obec mezi dvě vrchnosti a to mezi maltézské rytíře - statek Hrušky u Brna a vrchnost černohorskou. V katastru Lažan o rozloze 259 ha se nachází významný zdroj kvalitní pitné vody. V obci žije 366 obyvatel.
   Lažany jsou známé již od 13. století, protože leží na staré historické Královské cestě Vídeň - Brno - Praha. Ve středověku, právě z důvodu vodního zdroje, zde vznikl hrazený dvorec s hostincem, kde se formani občerstvili a přepřahali koně na další cestu. Kolem tohoto dvorce se postupně rozrůstala vesnice a bylo nutno rozšiřovat a zúrodňovat zemědělskou půdu vymítáním lesů (LAZOVAT), proto název Lažany.
   Obec měla po celá staletí zemědělský ráz, což byl hlavní zdroj obživy místního obyvatelstva. Dnes z důvodu velmi snadné dostupnosti průmyslových měst, hlavně Moravské metropole Brna, pracují lidé ze zdejší obce převážně v průmyslu, řada dalších obyvatel provozuje drobné živnosti přímo v obci.
   Obec Lažany žije bohatým sportovním a společenským životem. Ze sportovišť obec vlastní: travnaté fotbalové hřiště s kabinami a saunou, víceúčelové hřiště pro volejbal, nohejbal, házenou, košíkovou, dále antukový kurt pro tenis, hřiště na plážový volejbal, koupaliště, hokejové kluziště s mantinely a umělým osvětlením.
   Obec vlastní také kulturní dům, ve kterém se konají plesy, taneční zábavy a jiné společenské akce, ale hlavně velmi úspěšné ochotnické divadlo "Vosmikráska", které je známé po širokém okolí i mimo hranice kraje. Z dalších společenských akcí jsou Lažany známé lažanskými krojovanými hody na návsi u nové kaple sv. Jana Nepomuckého, Lažanskou fošnou na koupališti, Lažanskými vánocemi v kulturním domě, Lažanským dětským dnem konaném na hřišti TJ Sokol. V obci funguje také TJ Sokol fotbalový oddíl, včetně ženského družstva, který v roce 2005 slavil 50.výročí založení, dále svaz dobrovolných hasičů, který reprezentuje obec na hasičských soutěžích a je výrazně zapojen do společenského života obce. Ke společenskému životu určitě také patří restaurace, pohostinství, vinárna a bar s provozem NON-STOP. Okolí Lažan je zalesněné, takže k vycházkám do krásné přírody včetně houbaření, turistiky, cykloturistiky a běžkaření je mnoho příležitostí. Z Lažan je Moravský Kras vzdálen cca 15 minut autem.


Otevírací doba

telefon 7280 - 792 64


Kontakty


Adresa: Obecní úřad Lažany Lažany č. 129 679 22 Lipůvka


Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      

Hodnocení lokality návštěvníky: 10.0000 z 10.


Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.