Cíl
obec, osada Lazníky (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

V minulosti byly Lazníky nazývány Velkými (též Velké Lesinky). Už v první polovině 11. století je za své věrné služby dostal od knížete Břetislava přerovský purkrabí Smil. Od něj získal Velké Lazníky

V roce 1065 olomoucký biskup Jan I. Ve 14. století byly Lazníky v držení mnoha drobných vladyckých rodin, z nichž někteří tu měli často jen nepatrný majetek. Byly zde dvory a také dvě tvrze, podle nichž se osada dělila na Dolní Lazníky (tvrz zde zanikla asi počátkem 17. století přeměněna v panský dvůr, zcela přestavěný v první polovině 19. století a coby hospodářský objekt slouží dodně). Každá tato část byla až do 16. století samostatným statkem, každá měla jiné vlastníky i jiné osudy. To se změnilo, až když bly obě připojeny k sousednímu veselskému panství (Horní Lazníky v roce 1597 a Dolní Lazníky počátkem 17. století). Od té doby až do zániku patrimoniálního zřízení v roce 1848 měly Lazníky a Veselíčko společného majitele - významný moravský šlechtický rod Podstatských z Prusinovic, pozdějších hrabat Podstatských - Lichtenštejnů.

Popis znaku:
V modrém štítě postava až po stehna ve stříbrné plátové zbroji a se stíbrnou kolčí přílbou, mající na prsou modrou růži se zlatým semínkem a provázená nahoře dvěma stříbrnými růžemi se zlatými semínky.


Otevírací doba

telefon +420 - 581 228 022


Kontakty


Adresa: Lazníky 116, 751 25


Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.