Cíl
obec, osada Rašovice (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131. Obec leží 6 km jihovýchodně od Slavkova u Brna, na katastrální výměře 562 ha. Vesnicí protéká rašovický potok, který pramení v obecním lese "Rokle" a v prameništi "Hrček". Hrčková voda je známá svojí příjemnou chutí, kterou jí dává zvýšený obsah uhličitanů.

Před třicetiletou válkou bylo v Rašovicích 68 domů, po válce ještě v roce 1660 zde bylo 55 domů pustých. V roce 1790 měla obec 462 obyvatel a 77 domů. Roku 1900 tu bylo 163 domů s 763 obyvateli a v roce 1910 zde stálo 166 domů s 892 obyvateli. V roce 1141 náležely 3 lány v Rašovicích kostelu břeclavskému. Na počátku 14. století vznikla v obci tvrz, ke konci 14. století - v roce 1374 zde bylo jen tvrziště. Dle všeho však byla tvrz brzy obnovena, neboť Havel z Batelova prodal v r. 1497 tvrz, dvůr a ves Rašovice pusté Konůvky, Bohušice a Kepkov s dílem Mouřínova hraběti Petrovi od sv. Jiří a Pezinku. Ten připojil Rašovice ke svému slavkovskému panství. Teprve tehdy přestala být tvrz v Rašovicích panským sídlem a brzy nato zanikla. Nejstarší rašovický typář vznikl v roce 1669. Hřbitovní kaple sv. Cyrila a Metoděje byla postavena v roce 1869. V roce 1928 byla obec elektrifikována. Obec Rašovice má v současné době 631 obyvatel. Průměrný věk obyvatelstva činí 38 let. V obci je 266 domů, z toho je 33 využíváno pro chalupaření. Obec má opravené místní komunikace, veřejné osvětlení, zavedenou kabelovou televizi s informačním kanálem obce, plynofikaci, vodovod a dešťovou kanalizaci. Pro společenské vyžití je využíván Obecní dům, který je ve vlastnictví obce. Jsou zde 2 obchody, 2 hospody, fotbalové hřiště a tři tenisové kurty. Pro nejmenší a ostatní obyvatele je ve výstavbě minigolf a dětské hřiště. Dopravní obslužnost je zajištěna v rámci integrované dopravy jihomoravského kraje. V obci podniká několik podnikatelských subjektů, od autobusové dopravy, zemědělství, stavebních řemesel a elektrotechnickým průmyslem konče.V obci působí několik spolků , jako Sbor dobrovolných hasičů, Sportovní klub, Český svaz zahrádkářů, Orel jednota a Myslivecké sdružení. V obci je základní a mateřská škola , kterou navštěvují žáci od 1.do 4. ročníku. Do mateřské školy chodí 20 dětí.

Obec připravuje celou řadu investičních i neinvestičních akcí, které přispějí k lepší vybavenosti obce. V roce 2008 byla provedena výstavba vodního a mokřadního biotopu Rašovice, který byl financován v rámci Operačního programu Životního prostředí z prostředků Státního fondu životního prostředí a z prostředků obce Rašovice. Předmětem podpory bylo v k.ú. Rašovice vybudování malé vodní nádrže se spodní výpustí zaústěné do přilehlého potoka. Byl vybudován mokřad se šesti tůněmi a vegetačnímy úpravami. Investiční částka, která byla na tuto akci vynaložena činila cca. 3 mil. Kč. V současné době je toto dílo zkolaudováno a slouží svému účelu. Jako další investiční akce je třeba zmínit výstavbu , polní cesty s živičným povrchem od stávajících tenisových kurtů k lesu a zpět k areálu bývalého statku. Celkové náklady na tuto akci činily cca. 20 mil. Kč. Investorem byl "Pozemkový úřad Vyškov", který v rámci komplexních pozemkových úprav toto dílo finančně zajistil. Nyní je toto dílo dokončeno a slouží svému účelu a bylo předáno obci. Nedílnou součástí rozvoje obce je budování inženýrských sítí k budoucí výstavbě rod. domků v lokalitě obce "Podsedky". Obec přistoupila ke zpracování změny SUP obce tak, aby bylo možné reagovat na vzniklé změny.V roce 2008 byly zahájeny projekční práce na výstavbu splaškové kanalizace a ČOV. Tato výstavba bude finančně velmi náročná a snahou obce bude získat potřebné finanční prostředky z Evropských fondů a státního rozpočtu. Obec podala počátkem měsíce listopadu 2009 žádost o dotaci z Operačního programu životního prostředí. V současné době obec obdržela rozhodnutí o poskytnutí dotace a v otevřené veřejné soutěži, které se zůčastnilo 32 podnikatelských subjektů, byl vybrán dodavatel stavby. V případě, že bude tato investice úspěšně dokončena a obec obdrží podepsanou smlouvu od MŽP, bude tato stavba dokončena do 31.09.2012. Je to investiční akce , která zatíží obecní rozpočet dlouhodobě. Velmi důležité bude získat další finanční prostředky k realizaci výše uvedené výstavby. Finanční možnosti obce, jsou omezené a je třeba této problematice věnovat trvalou pozornost. Výstavba splaškové kanalizace bude v celé části obce mimo řadovou zástavbu a Obytný soubor Podsedky. V této části obce budou řešeny otázky likvidace splaškových vod po dokončení již probíhající výstavby a zkušebního provozu dobudovaného díla splaškové kanalizace a ČOV Rašovice.

V katastru obce je několik významných přírodních lokalit, které jsou chráněné. Z těch nejvýznamějších je třeba jmenovat Rašovický zlom /Chobot/, Mušenice a Žlíbek. Obec Rašovice je v bezprostřední blízkosti Ždánického lesa, který nabízí krásné přírodní scenérie a v letních měsících je zde ráj pro houbaře. V rámci zlepšování životního prostředí je každým rokem vysázeno nejméně 500 ks. stromů v lokalitách obce, které jsou k tomuto účelu vyčleněny v rámci zpracovaného SUP obce.Obec má příznivé podmínky pro pěstování vinné révy, zvláště odrůd červených. Obec žije bohatým kulturním životem a srdečně Vás všechny zve na návštěvu naší obce.


Otevírací doba

Úřední hodiny:

Po.,Stř.,    8:00-12:00,13:00-17:00,

Út.,Čt.,Pá.,8:00-12:00 (po tel. dohodě)

telefon +420 - 517 379 921

telefon +420 - 777 659 116


Kontakty


Adresa:

Rašovice 91

685 01 Bučovice



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      



Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.