POPIS |
MAPA ![]() | |
MAPA ![]() | CENÍK | |
PROGRAM / MENU | FOTO A VIDEO | |
KAM V OKOLÍ |
Název rodinného podniku v historickém centru města byl zvolen v souladu s tradicí místního lidového označení. Stejně citlivě a s úctou k historii bylo postupováno i při rekonstrukci objektu vedené snahou o zachování stavebně historických prvků a detailů. První písemná zmínka o domě pochází z roku 1459. Základní dispozice stavby je renesanční, průčelí a fasády klasicistní.
Dům měl řadu majitelů: krumlovské měšťany (purkmistr, konšel, zámecký purkrabí) i řemeslníky vykonávající zde své živnosti (koželuh, švec, sladovník, soukeník, řezníci). Při rekonstrukci v roce 1992 byly interiéry stylizovány do doby třicátých let 20. století; tomu odpovídá i původní nábytek a zařízení. Současné využití domu jako hotelu a hospody při zachování historie a stylu spoluvytváří neopakovatelnou atmosféru města.
Ve dvou patrech domu je 10 hostinských pokojů s 27 lůžky - 5 dvoulůžkových, 3 třílůžkové a 2 rodinné 2+2. Každý pokoj má vlastní sprchu a WC. Klasické snídaně (káva, čaj, obložené mísy, pečivo, džem, máslo…) jsou podávány v hospodě v přízemí.
Pokoje jsou označeny jmény vztahujícími se k rodinné tradici majitelů nebo k osobnostem spojeným s městem Český Krumlov. Každá místnost je jiná stavebně i vzhledově, každá má svou atmosféru. Jsou zde zachovány stovky let staré stavební prvky a historické detaily jako dřevěné konstrukce krovů, dřevěné i klenuté stropy, podlahy, dlažby, okna a dveře, schody se zábradlím. Místnosti jsou zařízeny originálním nábytkem a vybavením z počátku minulého století. Snahou bylo upřednostnění stylu a autentičnosti před luxusem. Díky tomu může host zažít romantickou atmosféru minulosti, aniž by musel výrazně slevovat z nároků na dnes běžné pohodlí.
Nenajdete zde například televizi či rádio, zato si můžete v hospodě příležitostně poslechnout piáno nebo si na ně i zahrát.
Součástí hotelu je i hospoda. Interiér hospody, která se nachází v přízemí domu, je vyzdoben rozsáhlou sbírkou starých reklamních cedulí na pivo, nápoje a koloniální zboží navozující atmosféru počátku minulého století. U šesti stolů najde své místo 35 hostů, v létě jsou k dispozici dva stoly se šesti místy na předzahrádce. Vzhledem k menší kapacitě je pro skupiny návštěvníků vždy jistější domluvit se na rezervaci míst předem.
Kuchyně je zaměřena na klasická česká jídla jako vepřová pečeně, guláš, svíčková, pečená kachna a další místní speciality. Čepuje se dobře ošetřené světlé a černé pivo z místního pivovaru Eggenberg, dále jsou v nabídce nealko nápoje od firmy ZON Třebíč, výběr z moravských vín a klasické české kořalky jako Becherovka, Fernet, slivovice, rum. V hospodě je i piano, takže kromě jídla a pití mají hosté možnost příležitostně poslouchat živou hudbu, protože muzika do české hospody patří.