Cíl
obec, osada Paseky (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Obec Paseky se nachází v rekreační oblasti středního Povltaví a Píseckých hor. Leží přibližně 8 km vzdušnou čarou jihovýchodně od Písku. Asi v šestikilometrové vzdálenosti východním směrem, za Píseckými horami, probíhá tok Vltavy. Součástí obce Paseky je osada Nuzov.

Obec Paseky je součástí Svazku obcí Blanicko-otavského mikroregionu. Přímo v Obci Paseky je ubytovna Václavka, ideální výchozí bod pro pěší i cykloturistické výlety po Píseckých horách.  Podle kronikáře Jana Kouby byla ves Paseky založena v 16. století, asi kolem r. 1560, kdy se začaly zakládat vesničky v lesích. O důvodech jejich zakládání píše: "Poněvadž se v lesích velká škoda dála sekáním (lesní pych) od poddaných Hlubockých a Protivínských, usmyslili si konšelé písečtí osaditi lidi jako hajné v těch místech, kde s hor a lesův se vyjíždělo a toho místa chyběno býti nemohlo. To bylo právě okolí Pasek. Lidem dány byly kusy lesa, aby si jej vyplanili a vystavíce si tu chalupy byli jako hajní a strážní" R. 1696 tu bylo osm chalup: chalupa Zelenkovská (bývalá myslivna), Kubovská, Krejčovská, Haudkovská, Procházkovská, Bečvářovská, Tkalcovská a Vlachovská.

První světová válka a období meziválečné

Na sv. Annu dne 26. července 1914 byla vyhlášena mobilizace. Tu kronikář Jan Kouba popisuje takto: Spokojeně za krásného nedělního rána ubírali jsme se k Protivínu na svatoanenskou pouť. Plno lidí jako vždy o pouti. Cukrářské boudy s perníkem a lahůdkami, výkřiky prodavačů, hlučná promenáda - ale co to? Tam shluk lidí, tam i tam, hlomoz a hluk bubnu strážníkova, který hřímavými slovy ohlašuje, že vyhlášena právě mobilizace vojska a záloh "Válka skončila a 28. října 1918 byla vyhlášena samostatnost Československa. Čeští vojíni spěchali ze všech front zpět do své osvobozené vlasti. V kronice jmenováno 25 obětí a 8 ruských, italských a francouzských legionářů. Mezi nimi jmenován i Jan Kouba, ruský legionář, kronikář obce, předseda místní osvětové komise, vzdělavatel Sokola, režisér ochotníků a knihovník. 

Druhá světová válka a období následující

Dne 15. března 1939 bylo občanstvo vyrozuměno úředními orgány, že Říšskoněmecká armáda o 6. hodině ranní překročila československé státní hranice, aby vzala do své ochrany území republiky.  Území republiky (vyjma Slovenska) bylo prohlášeno protektorátem. Z úřední moci musely být odstraněny všechny české úřední a firemní nápisy a nahrazeny Německo - českými. Významnou paseckou osobností je Ing. František Žák, generálmajor v.v. Za války zatčeno několik paseckých občanů. Americké vojsko se v obci objevilo 9. května 1945. Tentýž den přijelo také vojsko Ruské.

Významní rodáci obce

Václav Našinec – kazatel evangelické církve byl kronikářem obce Paseky, spolupracoval s pracovníky vědeckých ústavů, s československou akademií věd, s ústavem pro etnografii a folkloristiku. Byl tvůrcem obsáhlého díla Kronika jihočeské vesnice – obce Paseky. Psal články do různých časopisů, byl autorem jak kázání, tak i pohádek a příběhů pro děti. Psal též recenze knih. Z jeho díla o Pasekách a Jižních Čechách sálá láska k rodnému kraji. Generálmajor František Žák – první čestný občan Pasek.

V devadesátých létech 20. století proběhla oprava kaplí v Pasekách a v Nuzově, rekonstrukce obecního úřadu, budování vodovodu (vlastní realizace v r. 2001), oprava kampeličky na obecní byty a obchod a přístavba kuchyně k penzionu.


Otevírací doba

Úřední hodiny:

středa 17.00 - 19.00

telefon +420 - 382 259 989

telefon +420 - 606 934 079


Kontakty


Adresa:

Paseky 17

398 11 Protivín



Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      

Hodnocení lokality návštěvníky: 10.0000 z 10.


Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.