Cíl
obec, osada Albrechtice u Frýdlantu (část města)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Albrechtice u Frýdlantu, německy Olbersdorf, leží na silnici číslo 13 mezi Dětřichovem a Mníškem v Libereckém kraji v okrese Liberec. V obci není evidována žádná ulice, adres je zde evidováno 119. Část katastru obce zasahuje do Chráněné krajinné oblasti Jizerskohorské bučiny chránící vegetace silikátových skalnatých svahů a společenstva středoevropské subalpinské bučiny. Kvalitu ovzduší zde sleduje stacionární stanice Českého hydrometeorologického ústavu.

Obec v průběhu své existence prošla těžkými dobami, které se odrazily i na názvu obce . Když v 15. století Albrechtice vyhořely nazývaly se po požáru Pustý Oldřichov. V roce 1813 probíhaly v okolí Frýdlantu, Albrechtic, Mníšku a Kunratic válečné boje mezi koalicí vojsk Rakouska, Ruska, Pruska a Švédska s vojsky Napoleona. V tomto střetnutí byl Napoleon ještě vítězem. Padlým rakouským a uherským vojákům byl odhalen v roce 1913 v nedalekých Kunraticích pomník. Boje roku 1813 skončily v říjnu u Lipska "Bitvou národů".

V Albrechticích je středně velká kaple s věžičkou, žel stavba je poškozená. Při opravě střechy se v kopuli nalezly uložené listiny z let 1871 - 1930. Písemný materiál zpracovala Helena Pospíšilová a obrazovou částí doplnil Vladimír Limberský. Celé dílo nese název Poselství z kapličky. Severně od obce na zničeném hřbitově stávala ještě jedna kaple, ale z té se dochovalo do dnešních dnů jen několik rozhozených cihel. U silnice se nachází kamenný historický milník.

Nedaleko obce na Lysém vrchu se ze starého větrného mlýna zachovalo minimální torzo nad základy. Mlýn však má své následníky a pokračovatele v šesti větrných elektrárnách, které při vhodných podmínkách "melou" elektřinu. Kousek dál na západ u Horního Vítkova je vybudována dřevěná tvrz tak, jak asi vypadalo sídlo velmože v průběhu 11. a 12. století.

V Albrechticích končí Jizerská magistrála dlouhá 42,3 km a která vede od hraničního přechodu Jizerka - Orle. Místy je cesta zpevněna hatěmi z dubového dřeva, kterého se spotřebovalo skoro 200 kubíků. Magistrála navazuje na sousední stezky, které jsou součástí multifunkční turistické magistrály Nová hřebenovka. Ta má v budoucnu propojit Krkonoše ze Špindlerova Mlýna s Jizerskými a Lužickými horami.

V zimních měsících probíhají v Albrechticích kurzy snowkitingu, což je adrenalinová jízda na lyžích za tažným drakem. Tvrdí se, že je zde ideální snowkitingový revír.

Není mi známo, že by obec měla obecní znak.


Otevírací doba


Kontakty


nezveřejněno


Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.