Cíl
obec, osada Šanov (obec)
POPIS MAPA
MAPA CENÍK
PROGRAM / MENU FOTO A VIDEO
KAM V OKOLÍ

Šanov je obcí příhraniční ve východní části Zlínského kraje. Leží na pomezí Moravy a Slovenska a část jeho katastrální hranice je současně státní hranicí České republiky.

Vesnice se nachází v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty v sedle potoků Šanovec a Rokytenka, které se na jižním okraji obce spojují v Rokytenku, v průměrné nadmořské výšce 415 metrů nad mořem.

Obec je v údolí kryta třemi vrchy. Na východě se tyčí Smolenka 632 m n. m., jižním směrem Na koncích 652 m n. m. a na jihozápadě Klemůvka 643 m n. m. Na západní straně je již nižší vrchol Kozice 512 m n. m. Severní strana je otevřena a odtéká tudy Rokytenka, která za Rokytnicí vtéká do Vláry.

Katastrálně sousedí s obcemi Slavičín - Hrádek, Rokytnice, Jestřabí, Hostětín, Pitín a na slovenské straně Horná Súča.

V současné době má obec 503 obyvatel a 205 domovních čísel. Z nich 11 domů bylo již zbouráno a 7 domů je neobydlených. Některé objekty v obci jsou využívány k rekreaci jako chalupy či chaty. Většina ekonomicky aktivních osob byla dříve zaměstnána v průmyslu (zejména v podnicích Vlárské strojírny a Svit Slavičín) nebo na JZD Vlára. Po roce 1990 se podstatně zhoršily podmínky pro zaměstnanost. Mnoho lidí změnilo své zaměstnání, za kterým mnohdy dojíždějí do Slavičína, Luhačovic, Zlína a dále po celé republice i do zahraničí. Hodně obyvatel začalo soukromně podnikat.

V hovorové řeči se valašské nářečí mísí se slováckým i slovenským. Kroj se v obci nezachoval, zachovaly se však mnohé lidové zvyky a tradice.


Otevírací doba

telefon +420 - 577 341 634


Kontakty


Adresa: Šanov 77, 763 21


Napište nám (objednávka, rezervace, dotaz)
Váš mail:
Předmět:
Telefon:
Zpráva:

ověřovací kód
opište kód      

Hodnocení lokality návštěvníky: 9.5000 z 10.


Přihlášení       Facebook
Copyright © 2003-2020, M.Kamler, info@KrasneCesko.cz      © 1997 - 2020, TOPlist s.r.o.