Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » přehrada, rybník, jezero » Matějovský rybník (rybník)

Matějovský rybník (rybník) [9760]



Matějovský rybník je velká vodní plocha oblíbená mnoha vodními ptáky. Ti tu buďto žijí, nebo se zde zastavují na tahu ze severu na jih, či obráceně. Rybník je přírodní rezervací o rozloze 69 ha. Je hnízdištěm vodního ptactva. Vyskytuje se zde také bahenní a rašeliništní rostlinstvo. 

Rybníkem protéká řeka Oslava, která tu nedaleko pramení nad rybníkem Babín. Do r. 1970 se v rašeliništích u Matějovského rybníka těžila rašelina. Rašeliniště u Matějovského a Babínského rybníka mají hloubku až 4,5 m. Rybník je využíván k intenzivnímu chovu ryb. Žije tu mnoho chráněných živočichů. Kromě obojživelníků, plazů a ptáků také vydra.

Matějovský rybník leží asi 6 km jihozápadně od Žďáru nad Sázavou. Dříve býval loukou a na starších mapách je nazván jako Matějova louka. V 80. letech předminulého století byla louka zatopena a dlouhá hráz porostlá řídce stromy je dnes příjemnou vycházkovou trasou. 

Naučná stezka vedoucí okolo rybníka byla zrušena, dnes tu vede pouze naučná stezka ze Žďáru do Budče kolem Babínského rybníka. Nejlepší přístup k rybníku je od Matějova, nebo od Budče. Je možné k němu dojít i po cestách od severu. Rybník se nalézá v CHKO Žďárské vrchy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)