Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jezvé (část obce) [9731]



Jezvé (kdysi Gesowi, německy Neustadtl) je jedna z nejstarších obcí v okrese Česká Lípa. Obec Jezvé bývala původně městysem. Od roku 1964 je začleněno do obce Stružnice. Dotýká se jiné obce, Horní Police, od města Česká Lípa leží směrem na západ.

První písemná zmínka o existenci vsi pochází z roku 1197, kdy byla označena jako majetek, dar rytíře Hroznaty Tepelského. Byla tedy jedním z nejstarších doložených sídel z českolipského okresu. Další dochovalý záznam je z roku 1352, označuje Jezvé latinsky jako Nova civitas a dosvědčuje existenci středověkého kostela. Obec se dostala v 14. století mezi majetek cisteriáků z Mnichova Hradiště. Ti sem přivedli kolonisty a podnítili rozvoj řemesel.

V roce 1420 byla obec poničena husity. Po husitských válkách obec získali Berkové z Dubé, po nich zde byli Vartenberkové a v 16. století Salhausenové. V roce 1798 vypukl v Jezvé velký požár, který zničil školu, špitál, pivovar, mlýn, 40 domů a 36 chalup. Poškozen byl i kostel, byl však opraven a dočkal se i dalších venkovních úprav. Bezesporu nejvýznamnějším rodákem z obce je syn jezveckého mlynáře Wenzel (Václav) Hocke, později arciděkan v nedaleké Horní Polici.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jezvé (část obce) Česká Lípa



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)