Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Česká Lípa » rezervace, přír.zajímavost » Apolena pod Troskami (rezervace)

Apolena pod Troskami (rezervace) [9716]



Skalní město Apolena, které bylo vyhlášeno přírodní rezervací v roce 1998, není první lokalitou Českého ráje uzavřenou pro turisty. Od loňského října až do odvolání platí zákaz vstupu také do oblasti Starý hrádek v přírodní rezervaci Prachovské skály. Důvody jsou vždy stejné - vandalismus a nedisciplinovanost turistů, kteří ryjí do skal, zapalují ohně a ničí unikátní přírodu. Uzavírání oblastí je podle Hořeního až poslední možnost, jak zabránit devastaci krajiny. Správa se nejprve snažila škodám zabránit častějšími kontrolami. Protože to nepomohlo, rozhodla se Apolenu uzavřít.

Zhruba osmnáctihektarová rezervace leží na jihovýchodním úpatí kopce Trosky, který byl ještě před 17 miliony let činnou sopkou. Jeho erupce ke vzniku jedinečného útvaru přispěla, stejně jako eroze, která skalní město vymodelovala po rozpukání pískovcové tabule. Součástí rezervace je například i jeskyně Sklepy, kde žije chráněný netopýr vrápenec malý. "Unikátem oblasti je jedna z největších skalních bran Českého ráje, dnes bohužel poničená trampy a vyrytými nápisy," poznamenal Hoření.

Skalní město v blízkosti oblíbeného hradu Trosky dostalo podle legendy jméno po dívce Apoleně, která se zamilovala do chudého chlapce. Otec však dal jejího milého odvést na sedm let na vojnu, kde hoch padl. Když se dívka po marném čekání o jeho smrti dozvěděla, odešla do skal a lesů pod Troskami. Tam ji nakonec našla matka pološílenou a na kost promrzlou. Děvče se podle legendy odmítlo vrátit domů a v náručí své matky zemřelo. Apolena je údajně pochována na hřbitově v Újezdu pod Troskami.

Apolena je jen jednou z řady cenných lokalit Českého ráje, který patří k turisticky nejnavštěvovanějším lokalitám v Česku. Jen na zahájení letní turistické sezony tam před týdnem přišlo na 5000 lidí. Do podzimu projde podle odhadů Českém rájem na dva miliony lidí. Největší nápor turistů se soustřeďuje právě do skalních měst. I když většina návštěvníků přírodě neškodí, podle některých ubytovatelů je jich příliš a Český ráj začíná připomínat spíš Disneyland než místo k rekreaci a odpočinku.

 

text: Leona Vacková - ekolist.cz


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)