Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Teplice » lanovka » Sedačková lanovka Bohosudov - Kněžiště (lanovka)

Sedačková lanovka Bohosudov - Kněžiště (lanovka) [9658]



Snaha postavit lanovou dráhu na vrchol Krušných Hor v okolí Teplic se datuje již do třicátých let. Několikrát byly vypracovány projekty, ale stavět se nikdy nezačalo. Příznivější čas nastal až krátce po II.sv.válce, kdy se podařilo prosadit a realizovat stavbu 2339 metrů dlouhé lanovky z Bohosudova na Komáří Vížku nad Krupkou (Kněžiště). Jedná se o dosud nejdelší lanovou dráhu s oběžným provozem (tedy pokud pochopitelně počítáme každý úsek zvlášť). Provoz byl zahájen 25.května 1952, od 1.července 1953 převzaly provoz ČSD, které dráhu označily jako 11f. Veškeré vybavení lanové dráhy bylo opět postaveno na základě licence Von Roll, uvádí se, že právě tady začaly rozpory mezi Transportou a VonRollem. Lanovka přežila bez jakýchkoliv změn do roku 1996 (pochopitelně kromě obvyklého kolotoče změn označení, které přes číslo 133 došlo na 901 v posledním roce provozování ČSD). Na základě privatizačního projektu získala do svého majetku soukromá společnost Dragon Trade a to k 1.květnu 1996. Této firmě patří i hotel na vrcholu. Nový vlastník připravuje zásadní modernizaci, k té ale zatím nedošlo.

Dvousedačková lanovka s celoročním provozem vás dopraví z centra města Krupky na vrchol Komáří vížky, kde se v blízkosti stanice nachází Horský hotel Komáří vížka s vyhlídkovou restaurací. Za jasného počasí a dobré viditelnosti lze z terasy dohlédnout až na vrcholky Krkonoš a jako na dlani zde spatříte České středohoří.

V letním období jsou zde ideální podmínky pro turistiku, vyjížďky na koních, cykloturistiku a paragliding. /Mapky značených turistických tras a cyklotras – k dispozici v listopadu/.

V zimě je pro návštěvníky k dispozici lyžařský areál, sjezdovky se třemi vleky, upravené běžecké tratě.

Dolní stanice lanovky je stanice napínací. Napínání lana zajišťuje závaží o hmotnosti 6 tun. Horní stanice má strojovnu s pohonem lanovky. Pohon lanovky zajišťuje elektromotor o výkonu 55kW. Technologická část, dodaná Transportou Chrudim, je švýcarské licence systému  „von Roll“   jako dvou-sedačková s oběžným dopravním lanem a odpojitelnými sedačkami. Délka lanové dráhy je 2 348m a patří mezi nejdelší jedno-úsekové lanové dráhy ve střední Evropě. Trať lanové dráhy tvoří 27 traťových podpěr (z toho 4 tlačné), na kterých je uloženo nekonečné oběžné dopravní lano. Na dopravním laně je možné umístit 50 drážních vozidel – dvoumístných odpojitelných sedaček.  Dolní stanice v Krupce je v nadmořské výšce 326 m, horní stanice je v nadmořské výšce 808m, převýšení stanic je 482m. Lanová dráha je schopna přepravit jednosměrně 225 osob za hodinu. Sedačky opouštějí stanice v intervalu 30s, vzdálenost mezi vozy  80m,  rychlost lana je 2,5m/s.  Dopravní lano je konstrukce Warrington o průměru 23mm.  Průměry poháněcího i  vratného lanového kotouče jsou 3000mm. Doba jízdy vozu v jednom směru je 15,5 min.  Podle statistiky přepravila sedačková lanová dráha za 56 let provozu více než 5,5 milionu  osob. V současné době již lanová dráha potřebuje modernizaci zařízení. Musíme učinit vše pro zachování tohoto netradičního dopravního prostředku k rekreaci a turistice našich i zahraničních hostů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)