Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Citov (obec) [9616]



Obec Citov leží v rovinatém území úrodné krajiny Hané, přibližně 10 km západně od Přerova, na levém břehu jednoho říčního ramene Moravy zvaného Morávka. Po mlýn citovský jmenuje se rameno Moravy Sokolářka, od mlýna sluje Halužka.

Citov byl lidským sídlištěm již v pravěkých dobách, jak zde svými archeologickými nálezy prokázal známý badatel Antonín Telička. Nalezeny byly staré hroby, popelnice, bronzové nástroje a také zlaté římské mince.

Zprávy o Citově známe z roku 1283, kdy Milíč z Citova vystupuje jako svědek v listině, kterou olomoucký biskup Dětřich potvrdil klášteru svatého Jakuba v Olomouci držbu vsi Trávník. Od roku 1290 Citov náležel klášteru dominikánek u svaté Kateřiny v Olomouci, které zde v 60 letech 18 století postavily jako své letní sídlo barokní zámek. Vrchnosti zde patřil mlýn, sladovna a pivovar, ve kterém se uvařilo 1126 sudů piva ročně.

Citovským se v dobách vlády klášterní příliš dobře nevedlo. Často se bouřili proti vrchnosti pro útisky v robotách a platech, pro rušení odúmrtního práva a zvláště pro odnímání jim niv a rolí. Největší vzbouření v obci bylo roku 1756 při kterém se vyznamenaly hlavně citovské ženy. Po zrušení kláštera v roce 1782 připadl Citov náboženskému fondu a královská komora jej přidělila pod správu rokytnickou. Téhož roku prodal c. k. dvorský komisař svob. pán Kaschnitz panský mlýn v Citově za 500 zl., hospodu za 50 zl. a 5 stavebních míst po 10 zl.

Když v roce 1827 koupili od královské komory panství Citov bratři Jan a František Pauspertlové z Drachenthalu, odprodali hned v panské zahradě 26 stavebních míst.Tobiáš Pauspertl z Drachenthalu dal dosavadní zámeckou budovu stojící u panského dvora strhnout a na jejím místě postavit za 60.000 zl. empírový zámek. Stavbu provedl stavitel Rosa z Kroměříže a byla dokončena v roce 1845. Od Pauspertlů zdědili zámek v roce 1908 rytíři de Navarrové, kteří jej vlastnili až do roku 1945.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Cítov (obec) Mělník
obec, osada Citov (obec) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)