Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » přehrada, rybník, jezero » Rybník Svět - Třeboň (rybník)

Rybník Svět - Třeboň (rybník) [9485]



Rybník byl vybudován na Spolském potoce, který je přítokem Lužnice (přes Zlatou stoku) a přitéká do rybníka Svět přes rašeliniště ze západu. Rybník je dále napájen potokem, který přitéká od Církvičného rybníka z jihozápadu a dvěma drobnými potůčky na severním břehu.

Byl vybudován Jakubem Krčínem z Jelčan v 70. letech 16. století pod názvem Nevděk, kvůli výstavbě bylo zbouráno Svinenské předměstí města Třeboň. Stála zde dokonce kaple a špitál, ale přesto se o stavbě rozhodlo a obyvatelé byli přestěhováni na budějovické předměstí a Hliník (dnešní ulice U Světa). Na ostrově se nalézá studna, která stála poblíž starého kostela Sv. Alžběty ještě před stavbou rybníka. Původně zaujímal větší rozlohu (360 ha), po povodni začátkem 17. století však byl rozdělen na dnešní rybníky Svět a Opatovický. Rybník byl původně spojen s rybníkem Opatovským a zatopil rybník Církvičný. Při jeho stavbě bylo také zatopeno Svinenské předměstí se špitálem a kaplí. Původně se jmenoval Nevděk pro obtíže při stavbě a tehdy měl plochu 380 ha. Po povodni v r. 1611 byl rozdělen od Opatovského rybníku a od té doby je nazýván Svět. V srpnu 2002 hrozilo při ničivých povodních zatopení Třeboně a musel být proto vytvořen přepad u Švancenberské hrobky, kterým odtékala voda na Mokrá luka. V současné době má vodní plochu 201 ha, zadržuje asi 3,6 mil. m3 vody a maximální hloubka je 5,2 m. Délka hráze je dvakrát lomená a délce cca 1,5 km s 300 letými duby. Rybníkem prochází 49. rovnoběžka. V blízkosti hráze je pomník významného rybníkáře J. Šusty. Jedná se o příměstskou rekreační oblast s možností koupání na písčitých plážích. Dále je možno využít vyhlídkových jízd na motorových lodích. Okolo rybníka je naučná stezka s popisy na informačních tabulích.

Rybník má dvě výpusti. Východní se používá pro odtok Spolského potoka, severní při vypouštění rybníka nebo povodních (například roku 2002). Postavena byla po velké povodni z roku 1890. Ze severní výpusti vede kanál zámeckým parkem v Třeboni. Obě výpusti ústí do Zlaté stoky. Na severní hrázi, vedle liminigrafu, je tribunka vodních sportů s pamětní deskou na Zlaté olympijské medaile Třeboňské čtyřky s kormidelníkem z roku 1952, a také tam vede státní silnice (východní obchvat Třeboně je v jednání). Bezpečnostní přeliv byl vybudován během povodní v srpnu 2002 poblíž Třeboňského menhiru a přítoku rybníka Svět z rybníka Opatovického nedaleko božích muk (Sv. Vojtěcha) u "Kiosku u Hrobky".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)