Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » kostel, kaple, synagoga » Bazilika svatého Cyrila a Metoděje - Velehrad (kostel)

Bazilika svatého Cyrila a Metoděje - Velehrad (kostel) [9448]



Komplex kláštera s bazilikou Nanebevzetí P. Marie a sv. Cyrila a Metoděje.
Nejvýznamnější památka obce (podrobněji viz. Historie). V roce 1927 byl kostel jmenován papežem Piem XI. titulární Bazilikou Menší. Kromě významných děl již vzpomenutých tvůrců patří k uměleckým skvostům varhany z poloviny 18. století, rekonstruované a doplněné v roce 1964 (5521 píšťal, 3 manuály a cca 90 hracích rejstříků se 4 volnými kombinacemi). V lodi kostela se nacházejí barokní chórové lavice, dílo mimořádné umělecké kvality, pocházející z přelomu 17. a 18. století. Hlavní oltář z kararského mramoru daroval kostelu v roce 1864 olomoucký arcibiskup kardinál Bedřich Fürstenberk. V Královské kapli byl v roce 1923 pochován olomoucký arcibiskup A. C. Stojan, jeho hrobku navrhl Klaudius Madelmayer, bronzovou plastiku vytvořil sochař Julius Pelikán. Interiér baziliky je vyzdoben četnými hodnotnými obrazy, korouhvemi, věnovanými krajany z USA, Slováky a Poláky. V křížení lodi kostela byl v roce 1985 vybudován nový obětní stůl, který je dílem ing. arch. Tomáše Černouška a akad. sochaře Otmara Olivy.

Kaple sv. Cyrila a Metoděje (lidově zvaná Cyrilka) dříve farní kostel Večeře Páně pochází z 1. poloviny 13. století. V 18. století byla přestavěna architektem Josefem Lippertem v novogotickém slohu, její současná podoba pochází z let 1859 - 1863. Počátkem 20. století byl interiér kaple upraven pro bohoslužby východního obřadu.  

- Bazilika je celoročně volně přístupná. - Prohlídka není dovolena, probíhá-li nějaká bohoslužba. - V průběhu prohlídky je zakázáno brát s sebou zvířata, jíst a kouřit. - Vstup do baziliky je možný jen v oblečení odpovídající charakteru místa. - Při prohlídce je třeba dodržovat ticho a respektovat charakter místa.

Návštěvníci velehradské baziliky mají nově možnost seznámit se s její krásou a historií prostřednictvím informačních panelů, které jsou instalovány v jejím interiéru. Texty jsou členěny podle těchto témat: Ikonografie – výklad o zobrazených výjevech, seznámení se s životy světců Pro duchovní život – krátké impulsy ve vztahu k viděnému Dějiny umění – informace o autorství výtvarných děl, slohových proměnách aj. Zajímavosti – rozšiřující informace


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)