Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Jeseník » drobná památka » Ripperův kámen (kámen)

Ripperův kámen (kámen) [9400]



Památku objevíme u rozcestí nazvaného Ripperův kámen, půjdeme-li po červeně značené cestě z jesenických lázní směrem na zříceninu hradu Kaltenštejn u Černé Vody.


Původně zde ležel kámen pojmenovaný po jistém básniku - Všetiškovi. Jediná zmínka o tomto kameni pochází z roku 1870. Jakákoliv podoba památky se však nedochovala. Není ani zcela jasné, proč ji v roce 1890 nahradil právě tzv. Ripperův kámen. Na podlouhlý žulový kámen bylo vytesáno: H. Ripper Comt. H.S. - 1890 - Frl. A.E. Patrně jej daly vytesat komtesa (Comtes) H.S. a slečna (Fräulein) A.E. Na Ripperově mapě ze začátku 20. století u Ripperova kamene dokonce čteme nápis: R.Comtl. H.Sk. Frl. A.E. Je škoda, že jména ukrytá pod těmito iniciálami se nepodařilo dešifrovat.


Z dochovaných popisů tohoto místa se dalo ještě zjistit, že zde v padesátých letech 20. století visel na jednom stromě obrázek Panny Marie. V současnosti je toto rozcestí hojně navštěvováno. Proto zde Lesy ČR, lesní správa Jeseník, vyhotovily dřevěný přístřešek a upravily okolí. Turisté se také mohou zapsat do upevněné vrcholové knihy.


  • NĚMECKÝ NÁZEV: Ripper-Stein
  • DALŠÍ NÁZEV: Všetiškův kámen, Wsetiska-Stein
  • PRVNÍ ZMÍNKA: 1890


    strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie




  • (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)