Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Jeseník » pramen, studánka, vodopád » Smrkový a Vilémův pramen (pramen)

Smrkový a Vilémův pramen (pramen) [9388]



Objevíme na bývalém lázeňském okruhu, necelý půl kilometr nad Rumunským pramenem.

Oba prameny nechal postavit již před rokem 1845 bohatý návštěvník lázní. Prameny s poměrně velkými mohylami z nasucho skládanýchkamenů byly označovány pouze jako jeden - Fichten-Quelle - a napájela je voda z prostřední smrkové koupele.

 Pravý pramen uprostřed půlkruhové zídky, prohnuté do svahu, byl vůči okolnímu terénu vyvýšen. Až do renovace na přelomu 19. a 20. století zde byla umístěna deska s neznámým nápisem.

 Levý pramen se vyznačoval půlkruhovým tvarem a dosahoval výšky asi dvou metrů. Desku s nápisem tento pramen neměl. Vodu obou pramenů vyváděly na povrch kovové trubky.

 27. července 1867 došlo k přejmenování pravého vodního zdroje na pramen Prince Viléma, patrně na počest jeho korunovace. Zmínka o tomto počinu byla vytesána do mramorové desky. Oby prameny zůstaly tehdy zachovány v původní podobě. Do konce 19. století byl Vilémův pramen ještě minimálně jednou renovován, došlo ke snížení jeho mohyly a výměně kovové trubky za mramorový výtok.

 V knize Emanuela Kappera z roku 1871 se na mapě pramenů objevuje kromě Vilémova pramene také název Starý smrkový pramen (Alte Fichten-Quelle) a Nový smrkový pramen (Neue Fichten-Quelle), přičemž označení Starého smrkového pramene náleží prameni v bezprostřední blízkosti Vilémova pramene. Podle nedoložených zpráv se asi někde u smrkových sprch nalézal třetí vodní zdroj - Nový smrkový pramen. Dodnes se však jeho zbytky nepodařilo najít.

 Na fotografii tohoto pramene patrně z konce 19. století je pramen asi půldruhého metru vysoký, u bočních zídek se nalézaly lavičky k odpočinku. V čelní zdi pramene, jehož voda vytékala z mramorového výtoku, se objevuje deska s nápisem: Fichten-Quelle 1850. Ovšem na dalším pohledu z roku 1912 je stejná deska vyobrazena v renovovaném komplexu Vilémova a Smrkového pramene, a to na místě Vilémova pramene. Pravděpodobně tedy zanikl Nový smrkový pramen, původní deska tohoto pramene byla použita při obnově Smrkového a Vilémova pramene a zároveň došlo k záměně názvů obou pramenů. Na Smrkovém prameni se ještě nad původní deskou objevuje deska se třemi smrčky, jejíž část se dnes nachází v muzeu Vincenze Priessnitze v jesenických lázních.

 Mohyly obou pramenů byly navýšeny (asi na dva a půl metru) a taktéž u nich vyrostla dřevěná pergola. Ve dvacátých letech 20. století došlo k přejmenování levého pramene na Dr. Emil Hauk-Quelle, na desce však zůstal starý název Prinz-Wilhelm-Quelle. Po druhé světové válce už prameny nebyly renovovány a asi do poloviny devadesátých let 20. století se nacházely ve velice špatném stavu. Označení pro levý pramen nechala změnit Cestovní informační služba na pramen Partyzánů. Tento název se však nevžil, a proto byl v devadesátých letech 20. století přejmenován na Vilémův. V současnosti se však vrací původní název - Smrkový. Název pro pravý pramen zůstal po druhé světové válce Smrkový, původní deska se na něm objevovala ještě v padesátých letech 20. století. V současnosti se mu však říká Vilémův pramen. U obou pramenů ústila tzv. Cesta filosofů.

 Popisované prameny netečou. Levý z nich byl částečně renovován, menší oprava mohyly proběhla v roce 2001. Pravý je stále ve špatném stavu. U Nového smrkového pramene se předpokládá, že zanikl a že se jeho zbytky nacházejí v okolí nad komplexem obou uvedených pramenů.

 NĚMECKÝ NÁZEV: Fichten-Quelle

DALŠÍ NÁZEV: PRO LEVÝ PRAMEN---

 Smrkový, Vilémův a Nový smrkový pramen, Pramen prince Viléma, pramen Partyzánů, Alte-Fichten-Quelle, Prinz-Wilhelm-Quelle, Dr.Emil Hauk-Quelle

 PRO PRAVÝ PRAMEN---

 Smrkový, Vilémův a Nový smrkový pramen, Smrčí pramen, Smírčí pramen, Prinz-Wilhelm-Quelle, Fichten-Quelle

 ROK ZALOŽENÍ: Není známo

STAV: Poškozený, zničený pramen

Smrkový a Vilémův pramen je součástí Stezky Vincenze Priessnitze a naleznete u něj informační panel VI. zastavení.

 Prameny jsou opravené, funkční, voda teče, opatřeny informační tabulí a odpočívadlem v podobě polokruhové lavičky.

Oba dva prameny jsou renovovány, opatřeny lavičkou a tečou


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)