Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Annin pramen (pramen) [9383]



Annin pramen nalezneme v komplexu zaniklé lesní restaurace, asi dvacet metrů za dnešním Bezručovým pramenem na druhé straně potoka.


Pramen byl důkladně sestaven z lomového kamene a zpevněn maltou v roce 1874. I přesto, že byl alespoň jednou přestavován, dodnes si zachoval původní tvar užší pyramidy nahoře zploštělé. Uprostřed měl mramorovou desku s nápisem: Traute Quelle ein bleibend Denkmal glückicher Widergenesung und trage den Namen Anna für dauernde Zeiten 1847 (Tento pramen ať zůstane pomníkem šťastného uzdravení a nese jméno Anna na věčné časy 1847). Kamenná část, přestavěná a zpevněná betonem patrně v šedesátých letech 20.století, se zachovala v poměrně dobrém stavu, ale voda z ní již neteče. Rovněž byla odstraněna původní deska. Stalo se tak již po první světové válce, kdy byl nápis shledán nevhodným. Místo se v minulosti těšilo značné oblibě.


V roce 2004 bylo okolí pramene částečně upraveno, o rok později zde přibyl altán. Při dalších terénních úpravách byla nalezena část původní amfory pramene. S opravou samotného Annina pramene se počítá v nejbližších letech.


Nutno dodat, že tento pramen byl často zaměňován za památku v jeho těsné blízkosti - Gyulovu kaskádu.


  • NĚMECKÝ NÁZEV: Annen-Quelle
  • DALŠÍ NÁZVY: Pramen Anna
  • ROK ZALOŽENÍ: 1874
  • STAV: Funkční pramen


    strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie




  • (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)