Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Jeseník » pramen, studánka, vodopád » Trojpramen Adéla, Flóra, Adolf (pramen)

Trojpramen Adéla, Flóra, Adolf (pramen) [9382]



Mezi četné kamenné a vodní připomínky Priessnitzova léčitelství na Stezce Vincenze Priessnitze patří prameny Adéla, Flóra, Adolf a sprcha svornosti.

 

Dojdeme k nim po asfaltové cestě vedoucí z jesenických lázní do České vsi. Objevíme je nad první zatáčkou za Bezručovým pramenem. Jako první zde vznikla sprcha Svornosti (původně Concordia Douche), patrně ve třicátých letech 19.století. První dochovaná zmínka o sprše pochází z roku 1839. Z ní jsme poznali, že se jednalo o dřevěnou stavbu. V polovině 19.století ji nahradila majestátní kamenná budova, která do konce téhož věku ještě několikrát změnila svůj tvar. Po druhé světové válce stavba zchátrala, dnes jsou patrné pouze obvodové základy a jedna část zdi. Prameny Adéla a Adolf (původně Adelheid-Quelle, Adolf-Quelle) byly podle Vítězslava Mazury postaveny v roce 1839, deska z roku 1962 zase uvádí letopočet 1840, k jejich výstavbě však došlo až v šedesátých letech 19.století.

 

Původně se jednalo o malé jednoduché pomníčky, později vyrostla mezi oběma prameny kamenná stříška. Pravděpodobně v osmdesátých nebo v první polovině devadesátých le 19.století přibyl další pramen - Flóra (původně Flora-Quelle).

 

Po druhé světové válce všechny čekal podobný osud jako většinu příbuzných památek - vymazání německých textů a pozvolná devastace. Podle plánu měli být poškozené památky opraveny v roce 1962, avšak na faktickou obnovu musely počkat bezmála dalších čtyřicet let. Rekonstrukci totiž uskutečnili studenti Gymnázia Jeseník až v roce 2001, o rok později zde byla umístěna deska z roku 1962, na kterou se do té doby prášilo ve sklepení Sanatoria Priessnitz. O prázdninách roku 2004 došlo k zatím nejrozsáhlejší rekonstrukci těchto památek Hnutím Brontosaurus Jeseníky.

 

Prameny Adéla a Adolf v současnosti mají honosné lichoběžníkové mohyly a tečou. Prostřední Flóra neteče, ale vytváří spoj mezi prameny Adélou a Adolfem. Taktéž je na ní umístěna deska z roku 1962. Před zídkou stojí lavička. Na pramen Adolf navazují zbytky původní sprchy.

 

  • NĚMECKÝ NÁZEV: Adelheid-, Flora-, Adolf-Quelle, Concordia-Douche
  • DALŠÍ NÁZVY: Adélin, Flóřin, Adolfův pramen a sprcha svornosti
  • ROK ZALOŽENÍ: Není známo
  • STAV: funkční pramen
  • Trojpramen je součástí Stezky Vincenze Priessnitze a naleznete u něj informační panel III. zastavení.

  • strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie





    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)