Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Synagoga - Krnov (synagoga) [9179]



Byl to pouhý kalkul, láska ke kultuře, nebo obavy ze zničení přilehlých domů? I tak by mohla znít otázka, jak došlo k tomu, že Krnovská synagoga přežila strašlivé události 30. a 40. let minulého století. Ale nepředbíhejme.

Synagoga v Krnově byla postavena v historizujícím maurském slohu roku 1871 na místě rozbořených městských hradeb. Autorem byl majitel největší stavební firmy ve městě Ernst Latzel. Peníze na její stavbu byly získány ze sbírek,  přispěl dokonce sám císař František Josef I i významný průmyslník Salomon Rothschild.

Jak již bylo naznačeno, nečekalo synagogu zrovna dlouhé období klidu. V roce 1938 bylo rozhodnuto, že všechny židovské památky v Říši, součásti které se Krnov mezitím stal, budou zničeny. Ovšem krnovští radní nakonec rozhodli jinak. Důvody jejich rozhodnutí neznáme. Známe jen výsledek. Synagoga byla přeměna na tržnici a místo ní byla vypálena obřadní síň na židovském hřbitově. Tak se synagoga dočkala konce války, ale i pak chátrala.

Synagoga byla opravena v rámci projektu Revitalizace židovských památek v ČR a v roce 2014 po rekonstrukci zpřístupněna veřejnosti. O synagogu pečuje Federace židovských obcí v ČR ve spolupráci s Občanským sdružením Krnovská synagoga.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)