Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Linhartovy (zámek) [9150]

Kulturní památka (KP)


Obec asi 8 km SZ od Krnova. Hlavní turistickou atrakcí je barokně přestavený zámek z konce 16. století, který obklopuje park. Zámek zbudoval Václav Haugvic z Biskupic na místě  tvrze, v renezančním slohu. Další majitelé - Sedlničtí z Choltic pak přestavěli zámek na barokní sídlo. Od roku 1855 vlastnili zámek Oppersdorfové do roku 1892. V tomto roce koupila zámek rodina Wenzelidesů z Krnova a vlastnila jej do roku 1930. Posledním majitelem byl Wűlersdorf-Urbair. Za všechnu tu dobu byl zámek udržován a zkrášlován, stejně jako i zámecký park, který založili Haugvicové z Biskupic v 17. století.

V době 2. světové války zabrali zámek němečtí vojáci a umístili sem vojenskou nemocnici.

Zámek však vyhořel a požár zcela zničil střechu. Ta byla opravena jen provizorně - zakrytím lepenkou. Po válce byl zámek v majetku státu a po nějakou dobu zde byly sklady ministerstva zdravonictví.

Zámek dál chátral. Teprve po roce 1989 došlo k výrazným opravám a rekonstrukcím.

V r.1989 byly opraveny fasády a další významnou rekonstrukci podstoupil zámek v roce 2003. Dle platných právních předpisů byl vypracován stavebně-historický průzkum.

Za to, že se vše v dobré obrátilo a můžeme obdivovat tento architektonický skvost ve vší kráse, vděčíme správci zámeckého parku do roku 2000 panu Heřmanu Menzelovi, Ivo Vykopalovi, starostovi města v letech 1990–2002 a Igoru Kozelkovi, místostarostovi městě v letech 1994–2002, Petru Šolcovi, starostovi města v letech 2002–2006, dále panu starostovi Luďku Volkovi.

Za to, že zámek začal postupně žít také vlastním kulturním a společenským životem vděčíme iniciátorům zpřístupnění zámku veřejnosti a nadšeným organizátorům prvního setkání na zámku 28. května 2005, kteří spolu se stejně nezištnými o obětavými desítkami brigádníků, sponzorů a příznivců zámku položili základ současným aktivitám, které bez ohledu na svůj volný čas nepřetržitě zajišťují pan Jaroslav Hrubý a paní Miluše Kaletová.

Na zámku můžeme vidět stálou expozici pana Jana Kutálka a různé jiné výstavy nejen uměleckých děl, ale i jiné předměty ztvárňující současnost i dějiny Slezska. Současný kastelán zde zajišťuje i řadu akcí pro rodiče s dětmi.

Další památkou Linhartov je kostel ve vsi  z 19. století a jsou na něm markantní půlkruhová okna, typická pro architekturu empíru.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)