Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Unčovice (část obce) [9082]



Obec byla založena roku 1346. Její název je odvozen od jména rodu, v jehož panství se obec nacházela. Je zde postavena goticko renesanční tvrz, poprvé zmiňovaná v roce 1398. Dřívější název obce byl Hunčovice. Avšak dle starých obecních pečetí nacházíme pojmenování Huničovice, Honczowicze a také Hunczovicze. Jméno toto odvozuje prý se od honců zvěře, kteří bydleli někdy v podzemních příbytcích (lochách) ve stráni , nežli sobě postavili na povrchu a nazváni byli prý sousedy od jejich zaměstnání "Honců"- Honczowice.                                  

O původu jména Hunčovice kolují ještě jiné hodně nepravděpodobné pověsti. Jméno vzniklo však od jména rodu, který v dávných dobách držel tento nedíl a kteří se jmenovali buď Uniči , neb spíše Uničovici, čímž rod změněn později po zrušení nedílu na název věčný a " dědina " Uničovic? pojmenována Uničovice, rozdíl pak upraven nářečím až na Hunčovice.                                    

Vesnice byla postavena kdysi do trojúhelníku a zachovala dodnes svůj ráz, což dodává neklamný doklad původu osady praslovanské. Obec se rozděluje na ulici bránskou - " V Bráně " - pojmenování od brány, která ulici tuto uzavírala proti vpádu nepřítele, " Suchdol " neb ulici litovelskou , - " Úvoz " ulice vedoucí k Březové a ulici tvrzskou dříve " Mrtvou " vedoucí k Náklu (pojmenování " Mrtvá " od vynášení nebožtíků z dědiny.)                                  

Kruhová pečeť vsi Unčovic o průměru 30mm má ve svém poli, lemovaném linkou, uprostřed v kruhu, ohraničené rovněž linkou, vlevo obráceného jezdce (sv. Jiří), sedícího na koni a držícího v pravé zdvižené ruce meč, který je ohnut podle okraje pečeti v legendě ; pod koněm leží saň. Legenda zní SIGILVM HONCZOWICZ 1579. Příslušný typář je jedním z nejstarších dochovaných vesnických pečetidel na Litovelsku. Ve vzpouře unčovických poddaných proti olomoucké městské feudální vrchnosti v 17. stol. hrál významnou roli.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Unčovice (část obce) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)