Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rybníky (obec) [9023]



Obec Rybníky leží na vyvýšené terase nad řekou Rokytnou, asi 3 km jihozápadně od Moravského Krumlova. Prochází tudy žlutě značená turistická cesta, která sleduje řeku. Díky příznivé poloze, úrodné půdě a blízkosti řeky bylo okolí Rybníků osídleno různými kulturami již od pravěku.

Jméno vesnice bylo zřejmě odvozeno od rybníků, které byly založeny v bažinatém údolí řeky. Jeden z nich se zachoval přímo ve vesnici. Ve starší době byla osada zvána převážně Rybník.

Rybníky jsou v písemných pramenech poprvé zmíněny v roce 1238 jako majetek špitálu sv. Františka v Praze a rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou. Křížovníci tento majetek zřejmě dlouho neudrželi, neboť již ve 14 století Rybníky náležely pánům z Lipé, kteří je propůjčovali svým manům. Tito příslušníci nižší šlechty byli za propůjčené statky povinni službou především vojenskou.

S postupným uvolňováním nevolnictví získává obec vlastní samosprávu, rychtáře a obecní pečeť, která je z roku 1712. Po založení politického a soudního okresu Moravský Krumlov v roce 1850, jsou Rybníky samosprávnou obcí až do roku 1980, kdy byly v rámci integrace připojeny k Moravskému Krumlovu. Od roku 1990 jsou Rybníky samosprávně samostatné.

Z historického hlediska je nejzajímavější kaple sv. Markéty, která stojí zcela osaměle uprostřed hřbitova, který je asi 1 km od obce směrem k Moravskému Krumlovu. Kostelík se hřbitovem náležel k obci Tupanov, která však, z dosud ne zcela objasněných příčin, zanikla. 

Znak a vlajka:

Právo užívat znak obci Rybníky udělil předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 25.11.2003.  Obci bylo uděleno také právo užívat vlajku.

Číslo rozhodnutí: 31

Popis znaku: Ve zlato-modře polceném štítě vpravo černé zkřížené ostrve provázené nahoře osmihrotým křížem dole hvězdou, obojí červené. Vlevo stříbrný procesní patriarší kříž provlečený korunou a obtočený stonkem vinné révy vpravo se dvěma listy, vlevo se dvěma hrozny, vše zlaté.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rybníky (obec) Příbram
obec, osada Rybníky (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)