Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hrádek (obec) [8965]



Archeologické nálezy z okolí Hrádku dokládají lidské osídlení území již z pravěku. Existují archeologické nálezy z doby kamenné, železné a bronzové.

Se vznikem přemyslovského království se stává řeka Dyje jižní hranicí. Český kníže Břetislav I., vládnoucí v letech 1034 - 1055, vybudoval na přechodech řeky Dyje řetězec tvrzí - Hradů, mezi nimi i tvrz „NAGRADKU“. První zmínka tohoto místního názvu je v historických pramenech datována rokem 1045. K roku 1046 se váže první zmínka o románské rotundě svatého Oldřicha, která je v těsném sousedství stávajícího kostela sv. Petra a Pavla, který je postaven v pozdně barokním slohu. Roku 1342 byl již Hrádek údajně městečkem. V roce 1785 bylo potvrzeno městu Hrádku právo konat výroční trhy.

Roku 1866 zanechala na městu stopy válka Rakouska s Pruskem. Po prohrané bitvě, 3. července 1866 ustupovala rakouská armáda ve zmatku k Vídni. Na svém ústupu prošla obcí a přenocovala mezi Hrádkem a Jaroslavicemi.

Počátkem srpna 1866 se v Hrádku a okolí ubytovala pruská armáda o počtu 4000 mužů s koňmi a povozy. Asi za tři dny odtáhli a zanechali za sebou spoušť, bídu, hlad a nářek. 1914 - 1918 se vyžádala 1. světová válka z řad hrádeckých občanů 91 obětí. Jednalo se vesměs o občany německé národnosti. 1. 10. 1938 nastalo období pomnichovské republiky a byl proveden odsun českého obyvatelstva do vnitrozemí.

V roce 1945 byl kamenný most přes řeku Dyji vyhozen do povětří skupinou mladých německých vojáků. Po příchodu Rudé armády byl postaven za pomoci místního obyvatelstva provizorní most dřevěný.

V padesátých letech patřila k velkým akcím výstavba závlahového kanálu a výstavba větrolamů. V červnu 1953 byly zrušeny potravinové lístky a odběrní poukazy.

Dne 9. května 1960 byl veřejnosti slavnostně předán nově vybudovaný Kulturní dům, který si občané vybudovali svépomocí. V červenci 1973 byl dokončen vodovod. V roce 1974 byly budovány asfaltové cesty, rekonstrukce mateřské a základní školy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Hrádek nad Nisou (město) Liberec
obec, osada Hrádek (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Hrádek (obec) Klatovy
obec, osada Hrádek (obec) Rokycany
obec, osada Hrádek (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Hrádek (obec) Hradec Králové
obec, osada Červený Hrádek (obec) Jindřichův Hradec
město, městys Nový Hrádek (městys) Náchod
obec, osada Starosedlský Hrádek (obec) Příbram
obec, osada Hrádek (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)