Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dobřínsko (obec) [8944]



Dobřínsko je velmi stará osada. První písemná zpráva pochází z roku 1131, kdy přináleželo znojemskému kostelu. Rozkládá se v údolí Dobřínského potoka. Polohou je zřejmě inspirováno i pojmenování obce: staročeské "dobř" znamená totiž údolí nebo kotlina.

Ve druhé polovině 13. století tvořilo Dobřínsko samostatný statek v držení místních vladyků píšících se "de Dobrenz" Na listinách z let 1278 a 1298 vystupují bratři Vícemil, Mikuláš, Abel a Jimram Do rodiny snad také patřil také Kadolt z Dobřínska, který je na listině z roku 1298 mezi svědky. Početná rodina byla zřejmě nejméně druhou generací sídlící v Dobřínsku. Z dochované pečetě Mikuláše je znám rodový znak dobřínských vladyků - vyobrazení vlka.

Příslušníci rodu byli příznivci templářů, což přivedlo postupně tři z bratrů ke vstupu do tohoto řádu. Templářům přinesli také své podíly na rodovém majetku, čímž se Dobřínsko stalo součástí řádového panství při hradu Templštejnu.

Po zrušení templářského řádu v roce 1312 zůstává Dobřínsko součástí templštejnského panství. Tak je Dobřínsko připomínáno roku 1379 při prodeji Templštejna Hynkovi z Lipé. Spolu s templštejnským zbožím se Dobřínsko dostalo kolem roku 1430 do svazku moravskokrumlovského panství. K rozsáhlému dominu náleželo až do zrušení vrchnostenské správy.

Dnes na území o rozloze 5,51 km2 žije 397 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dobřínsko (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)