Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Černín (obec) [8941]



Obec Černín se rozkládá v kopcovité lokalitě obklopené lesy a je starobylou obcí,která je uváděna již roku 1 131.
Někdy v 1. polovině 13 století byla v Černíně místním vladyckým rodem založena tvrz s věží,coby obydlí nižší šlechty.V neklidné době 15.století zanikla funkce tvrze jako sídla a budovy byly přestavěny na faru s klášterem a špitálem.Po zrušení církevních řádů byl areál tvrze přeměněn na velkostatek s lihovarem.Dnes v místě tvrze stojí několik rodinných domků.
Nejvýznamější památkou v obci je tak filiální kostel,, sv. Jakuba Většího" s raně gotickými základy ze 13. století,který přiléhal k místní tvrzi.
K dalším chráněným památkám obce patří drobná sekrální stavba,čtyřboká ,,Boží muka" u silnice z počátku 18. století.

Památky:

  • Kostel sv. Jakuba Většího, kulturní památka, v obci, Černín
  • Boží muka, kulturní památka, na křižovatce silnic z Jevišovic do Vevčic a odbočky do Černína

Popis znaku: V modrém štítě je umístěna doleva obrácená vztyčená stříbrná radlice kosmo podložená stříbrnou, zlatě zdobenou poutnickou holí s mušlí a šikmo stříbrným krojidlem. Vše je provázeno dvěma zlatými liliemi. Právo užívat znak bylo Černínu uděleno předsedou poslanecké sněmovny dne 15. dubna 2010 pod číslem rozhodnutí 75.

Popis vlajky: Modrý list s bílou radlicí umístěnou ostřím k vlajícímu a hrotem k hornímu okraji, kosmo podloženou žlutě zdobenou bílou poutnickou holí s mušlí a šikmo bílým krojidlem ostřím k žerďovému okraji a hrotem k hornímu cípu listu. Vše je provázeno dvěma žlutými liliemi. Poměr šířky k délce listu je 2 : 3. Právo užívat vlajku bylo Černínu uděleno předsedou poslanecké sněmovny dne 15. dubna 2010 pod číslem rozhodnutí 75.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Černín (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)