Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Horní Maršov (obec) [8871]



Horské rekreační středisko Horní Maršov se nachází na severovýchodě Čech a tvoří vstupní bránu do Východních Krkonoš. Toto krásné městečko je malebně usazeno v údolí řeky Úpy při ústí Lysečinského potoka. Najdete jej mezi rušnými horskými středisky Jánské Lázně a Pec pod Sněžkou. Výhodná poloha dělá z Horního Maršova ideální místo pro krásné výlety do okolní přírody Krkonošského národního parku. V zimním období nabízí svým návštěvníkům spoustu možností pro zimní sporty a snadnou dostupnost velkých krkonošských středisek.

Horní Maršov je též kulturním a společenským centrem východních Krkonoš. Během roku se zde koná řada koncertů a mnoho vtipných, zajímavých akcí k pobavení obyvatel i návštěvníků. V polovině srpna Horní Maršov pořádá slavnou pouť s bohatým programem od pátku do neděle. Horní Maršov Vás zaujme svou historií a řadou zachovalých i obnovených památek. Zajímavá je původní architektura domů a roubených chalup v Temném Dole, na Staré Hoře, v Albeřicích a Lysečinách.

V místech, kde nyní leží Horní Maršov, bylo v 10. století naleziště zlata. Později se tu dobývala železná ruda. První informace o obci Maršov sahají do doby vlády Přemysla Otakara II. ve 13. století. První dochovaná písemná zmínka je z roku 1466, kdy je Maršov popsán jako osada se dvěma pustými hamry. Významný rozvoj obce nastal v 16. století při těžbě dřeva pro kutnohorské doly. V tu dobu byl postaven dřevěný protestantský kostel, který byl v roce 1608 nahrazen dodnes stojícím renesančním kamenným kostelem od italského stavitele Carolo Valmadiho. V roce 1654 se městečko rozdělilo na Horní a Dolní Maršov.

V roce 1792 byl postaven na místě panského domu klasicistní zámek, později novorenesančně upravený. Významný historický areál Horního Maršova tvoří hřbitovní kostel s původně barokní farou, 400 let starou lípou, barokní sochou sv. Jana Nepomuckého, hrobkou šlechtického rodu Aichelburgů a řadou zajímavých náhrobků. Další dominantou obce je novogotický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie z let 1895 – 1899 od významného českého architekta Josefa Schulze. Na náměstí sídlí Obecní úřad Horní Maršov v secesní budově radnice z roku 1906 s kašnou zakončenou sochou Spravedlnosti. Významnou architektonickou památkou je bývalá Dixova brusírna dřeva a kamenný sklad u přádelny lnu v místní části Temný Důl. Na úbočí Staré hory se stejnojmennou osadou je soubor lidové architektury a Křížová cesta s kaplí sv. Anny z roku 1752.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Maršov (obec) Trutnov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)