Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bernartice (obec) [8851]



Bez velkých oslav uplynulo koncem října 1997 sedmisté výročí první dochované písemné zmínky o Bernarticích. Snad tomu tak bylo i proto, že v povědomí mnoha bernartických obyvatel figuruje spíše letopočet 1008 jako ten první v obecní historii. Jedná se však o datum nepodložené věrohodnými písemnými prameny, vycházející ze smyšlené pověsti trutnovského kronikáře Simona Hüttela, která neodpovídá historické skutečnosti. Přesto nesmyslný letopočet 1008 donedávna figuroval i v neoficiálním znaku obce (převzat byl ze staré obecní pečeti).

Skutečná věrohodná a současně i oficiálně uznaná první písemná zmínka o Bernarticích pochází z doby o bezmála tři století mladší – až z 29. října 1297. Tehdy byla vyhotovena listina, dokládající, že Vítek z Úpy a ze Švábenic daroval některé statky zderazskému klášteru křižovníků v Praze pro špitál v Úpě (nynější Trutnov), jenž byl jmenovanému klášteru podřízen. Již v roce 1260 věnoval čerstvě založenému špitálu jisté majetky v okolí Trutnova (mj. vsi Libeč a Debrné) Idík z Úpy a ze Švábenic. V říjnu roku 1297 pak Idíkův syn Vítek z Úpy a ze Švábenic věnoval se souhlasem svých synů Bočka, Všebora, Gebharda a Jana zderazskému klášteru pro špitál v Úpě další statky. Konkrétně se jednalo o patronátní právo ke kostelům v Bernarticích, Zlaté Olešnici a Albeřicích (dnes polský Okrzeszyn), půl lánu pozemků v Úpě, půl lánu v Libči, les mezi Libčí a Debrným, právo rybolovu ve vodách řeky Úpy, mlýn v Úpě, ve kterém by mohli křižovníci využít pohonu čtyř až šesti kol, mlýn na téže řece ve vsi Libči s dvěma koly, dva masné, dva chlebné a dva ševcovské krámy na trhu řečeného města a další práva (např. na dříví z blízkých lesů). Jako svědkové jsou na listině uvedeni šlechtici Jindřich z Brandýsa, František ze Slatiňan, Radslav z (…)konic,  Ondřej ze Sendražic, Bučko ze Zachrašťan, Všeslav ze Zachrašťan, Kříšťan ze Zachrašťan, Markvand z Velikonic, Vojslav z Michalovic a jiní. Listina byla vydána uvedeného dne v Úpě (dnešním Trutnově).

Pod patronátem zderazského kláštera byl bernartický kostel ještě ve 14. století, jak vyplývá z dobových zápisů v konfirmačních knihách pražské arcidiecéze. První písemná zmínka z roku 1297 neznamená v žádném případě datum založení Bernartic, ale dokládá v této době pouze jejich existenci. Založení vsi je třeba hledat již v některém z předcházejících desetiletí. Souviselo zřejmě se středověkou kolonizací neosídlených příhraničních oblastí českého království. Stalo se tak snad za panovníka Přemysla Otakara II. někdy kolem roku 1260 nebo později. Podhorská oblast s nadmořskou výškou okolo 500 metrů nebyla totiž příliš lákavá pro středověké zemědělce přirozeně a zájem o osídlení nehostinných, klimaticky drsnějších a zemědělsky nepříliš atraktivních poloh musel být vyvolán uměle. Závěrem lze dodat, že podle jedné z hypotéz historika Vladimíra Wolfa založili ves Bernartice v poslední třetině 13. století kolonisté ze sousedního Slezska.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bernartice (obec) Benešov
obec, osada Bernartice (obec) Jeseník
obec, osada Bernartice (obec) Písek
obec, osada Bernartice nad Odrou (obec) Nový Jičín
obec, osada Bernartice (obec) Trutnov
obec, osada Bernartice (osada) Domažlice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)