Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Batňovice (obec) [8850]



Podle pověsti (bohužel dosud zatím neptvrzené) založil obec Batňovice rytíř Bartoloměj Svatoň v roce 1009. Alespoň to tvrdí pan Eduard Pelhřimovský v kronice města Úpice. Své pojmenování ovšem obec odvozuje od jakéhosi knížete Batiny, jehož čeládce se přezdívalo Batinovci, a tak nějak se postupně došlo k názvu Batňovice. Můžete věřit, ale nemusíte. Žádný doklad o existenci knížete Batiny jsme zatím nenašli. A to jsme hledali skoro všude ...na půdách, v potoce i na Vartě. Nic...

... a takto počíná se vyprávění v obecní kronice:

Pamětnosti obce Batňovic - Záleské sepsal František Jorka učitel r. 1878:

Batňovice s přiměřenou roku 1848 Kvičalou a obcí Zálesí činí dohromady Obec katastrální pod jedním obecním úřadem. Až do roku 1850 patřila tato obec k panství Náchodskému jsouc od Náchoda 4 hodiny vzdálena se zříceninami někdejšího hradu, který nepochybně od některého pána z Vísenburku nebo z Dubu a z Lípy, jimž již v středověku to celé okolí náleželo, vzdělán a obýván byl. Tato katastrální obec má 953 jitra 1290 sáhu dle staré míry neb 548 hektarů 88 arů 14 čtvercových metrů nové plochomíry s čistým katastrálním výnosem 5047 zl 34.... neb 5299 zl 9 41/2 kr. rak. čísla. Tato mince počala 1. listopadu 1858.
Roku 1794 měla Batňovice 42 domů a 255 obyvatelů. Roku 1794 mělo Zálesí 11 domů a 75 obyvatelů. Roku 1877 má Batňovice 77 domů a 790 obyvatelů bez Kvičaly. Roku 1877 má Zálesí 22 domů a 178 obyvatelů. Roku 1877 má Kvičala 16 domů. Před 50ti lety roku 1827 měla Batňovice 52 domů 327 obyvatelů a Zálesí 15 domů a 102 obyvatelů.

Potok Rtinka, počínající ve Rtyni, protéká obec Batňovic od východu k západu a pod kostelem se obrátí k jihu tekouc skrze Zálesí a ústí na Sychrově do řeky Úpy, kterážto u Jaroměře do Labe ústí. Tento potok byl vyhlášen dříve pro množství pstruhů v něm se nacházejících, nyní ale skrze uhlovou prádelnu ani střevle, nercili pstruhy v sobě nechová. Vrchy na obou stranách obce se nacházející mají jména: Na jihu "Varta" na sever "Hradiště" neb jak jej též nazývají "Čertův kopec". Hory na severu se táhnoucí jsou takzvané "Jestřebí hory" kteréž v nitru svém množství kamenného uhlí chovají, jehožto dobýváním, svážením do prádelny a koksoven, průmyslových to knížecích závodů se zdejší lid vyživuje. Mimo to též práci v poblízkých přádelných továrnách přízných v Úpici a Svatoňovicích, takže při rolnictví hlavní to zdejší obživa...

 Podle nejnovějších archeologických a archívních výzkumů, který vedl známý historik dr. Evžena Švanhy, Csc. se svým kolektivem nadšenců, je název obce odvozen nikoliv od rytíře či dokonce loupežníka Batiny, ale jeho původ je mnohem prozaičtější. Obec Batňovice se rozkládá v nejnižších místech Rtyňsko-svatoňovické kotliny při toku potoka Rtyňky a jeho přítoku od západu, potoka Zaječího. Protože s údolím řeky Úpy je kotlina spojena pouze úzkým hrdlem Rtyňky, bývaly v těchto místech takřka nepřetržité záplavy s nánosy velkého množství červenohnědého bahna. Proto obyvatelé této obce chodili v bahně místo celými chodidly jenom po patách. Od obyvatel okolních obcí(Svatoňovic, Petrovic, Sedloňova a Rtyně) si proto vysloužili posměšné označení, že tzv. patňali.(patňat= chodit po patách). Časem se ze slova "patňt" vyvinulo "batňat" a tak místo původního názvu Patňovice vznikl název Batňovice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Batňovice (obec) Trutnov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)