Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Průhonice (obec) [8819]



Průhonice jsou každoročně tradičním cílem mnoha návštěvníků z celé republiky a oblíbeným rekreačním zázemím pro obyvatele blízkého okolí. Výhodou je dobrá dopravní dostupnost - autem  6 km od Prahy po dálnici D1 - EXIT 6, veřejnou autobusovou dopravou z Prahy od metra trasy C, stanice Opatov.

Obec má v současné době 2 853 stálých obyvatel. Katastr o rozloze 753 ha tvoří původně tři samostatné obce - Průhonice, Hole a Rozkoš. Mezi nejvýznamnější památky patří Průhonický park a zámek s románským kostelem Narození Panny Marie (původně kaplí) a Dendrologická zahrada. První zmínky o obci jsou z roku 1187 v souvislosti s vysvěcením románské kaple Narození Panny Marie a z roku 1270, kdy byli jako purkrabí Pražského hradu jmenováni Zdislav a Oldřich z Průhonic.

V obci je škola, hřiště pro děti a mládež, kostel, zdravotní středisko, lékárna, banky, řada restaurací, kongresových a ubytovacích zařízení. Široké spektrum nákupních možností představuje komerční zóna v sousední obci Čestlice. Své sídlo zde mají i vědecké a výzkumné instituce. Mezi nejvýznamnější z nich patří Botanický ústav Akademie věd České republiky a Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví Průhonice. Celkový přehled a charakteristiku nejvýznamnějších institucí, hotelů a restaurací najdete v menu těchto internetových stránek obce.

Správním centrem obce je Obecní úřad Průhonice se sídlem na Květnovém náměstí. Velkému zájmu veřejnosti se těší svatební obřady, které se konají pod širým nebem na nádvoří Průhonického zámku s výhledem do parku či v přírodním areálu Dendrologické zahrady. Od května do konce září se jich tu každoročně uskuteční v průměru kolem tří set.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Průhonice (obec) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)