Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-západ » město, městys » Mníšek pod Brdy (město)

Mníšek pod Brdy (město) [8811]



Město Mníšek pod Brdy se nachází 27 km od Prahy na úpatí Brdského hřebene. Je tvořeno třemi katastrálními územími - Mníšek pod Brdy, Rymaně a Stříbrná Lhota.

K 1. 1. 2008 měl Mníšek pod Brdy 4 368 trvale hlášených obyvatel. Hromadnou dopravu zajišťují především autobusové linky pražské integrované dopravy č. 314, 317, 318, 320, 321, 448, 449 a 488, které odjíždějí od Smíchovského nádraží. Město leží i na železniční trase Praha - Dobříš (trať 210). Vlaková zastávka je od centra vzdálena cca 2 km. 

Mníšek pod Brdy je přirozeným centrem turistického ruchu regionu. Především jsou zde dobré podmínky pro cykloturistiku, pěší turistiku a ve městě a okolí se nachází řada kulturních památek. Za zmínku stojí především státní zámek v Mníšku pod Brdy, barokní areál  Skalka, kostel sv. Václava s farností na náměstí a hustá síť cyklotras a turistických stezek.

 

OD PRVNÍ ZMÍNKY O MNÍŠKU PO SOUČASNOST 

Bohatá historie Mníšku  je založena na výhodné poloze na kupecké Zlaté stezce, jež předurčovala jeho vývoj. Zprvu byl Mníšek trhovou vsí, později neopevněným městečkem s královským hrádkem.

V polovině 14. století je Mníšek v listině "Maiestas Carolina" Karla IV.
uváděn jako královské zboží. Tím však nebyl dlouho - od 14. století se na něm za úplatu střídají tzv. manové - z nich za nejvýznamnějšího je považován Jan z Lestkova.

Koncem 15. století se na Mníšku usazuje rod Mitroviců, již jako jeho majitelé. Ti jsou držiteli panství až do konce třicetileté války. Švédy zničený Mníšek kupuje      v r. 1655 bohatý koželuh Servác Engel z Engelsflussu, který na sutinách staví nové městečko a rozsáhlý zámek ve slohu pozdní nizozemské renesance. Jeho syn Servác Ignác staví na Hřebenech nad Mníškem poutní kostelík sv. Maří Magdalény. V důsledku vymírání mužských potomků se pak na panství střídají Unwertové (z jejich doby je nový kostel sv. Václava na mníšeckém náměstí), Pachtové z Rájova, Schirndingové a naposled rakouští Kastové, jimž byl celý majetek pro jejich postoj v době nacistické okupace r.1945 konfiskován.

V padesátých letech bylo postaveno tzv. staré sídliště, později nové panelové sídliště u školy. Město má základní školu pro cca 500 dětí, dvě mateřské školky, zdravotní středisko, veřejnou knihovnu, kulturní středisko a kino (tč. mimo provoz). V souladu s územním plánem se uskutečňuje výstavba rodinných domků i transformace objektů určených k rekreaci na stálé bydlení. Největším zaměstnavatelem ve městě jsou Kovohutě Mníšek (KOM) a další společnosti sídlící v tomto průmyslovém areálu. Postupnou realizací ekologických opatření dochází k omezení škodlivých vlivů průmyslových výrob na životní prostředí ve městě a jeho okolí. Velká část obyvatel Mníšku dojíždí za prací do Prahy. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Mníšek pod Brdy (město) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)