Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chýně (obec) [8792]



Kde nás najdete?
Obec Chýně leží za západním okrajem hlavního města Prahy mezi karlovarskou silnicí a dálnicí na Plzeň. Od konečné stanice metra B ze Zličína je to do Chýně jen deset minut autobusem a asi čtyři kilometry.

Krajina kolem obce
Výškové rozpětí katastru obce je 355-408 m. Chýni obklobuje zemědělská krajina, ale hraničí s přírodní památkou Hostivické rybníky. Na povodí Litovického potoka jsou v katastru vsi dva rybníky - Bašta a v roce 1999 obnovený Strahovský. Rybníky obklopují rákosiny a mokřady navazující na Hostivické rybníky. Na západní straně obce se nachází menší zalesněné plochy a remízky. Chýni obkružuje železniční trať č.122.

Zajímavosti
Pozornost si zaslouží restaurace U Hamouzů na výspě katastru - proti Hájeckému klášteru. Tato restaurace si zachovala svůj jedinečný kolorit a k její výzdobě je využita ojedinělá sbírka reklamních tabulí mnoha pivovarů. Další lákavou restaurací je "Pivovarský dvůr" s minipivovarem, ve kterém se vaří tři druhy kvasnicového piva, světlá 10°, polotmavá 12° a černá 14° - a nepravidelně také řádka dalších speciálů. Rovněž stojí za návštěvu Pivovarská krčma vedle Pivovarského dvora.

Nedávná historie a současnost
V roce 1990 se obec nacházela v neutěšeném stavu: ačkoliv leží jen pár kilometrů za hlavním městem, neexistovaly zde žádné inženýrské sítě vyjma rozvod elektřiny a dešťové kanalizace vybudované v padesátých letech.
V roce 1995 schválilo zastupitelstvo územní plán. V tomtéž roce proběhla generální oprava budovy, elektrických rozvodů a vytápění základní školy .
Od roku 1996 se postupně podařilo vybudovat novou budovu obecního úřadu, Strahovský rybník, tlaková kanalizace a na ni navazující čistírna odpadních vod a vodovod, zahájena byla i plynofikace obce.
V současnoti staví v obci několik developerů i individuální stavebníci, takže se zastavěnaá část obce více než zdvojnásobí v ploše a několikanásobně naroste počet jejích obyvatel. O bydlení v obci Chýně je veliký zájem. Chýně se nachází ve středu lichoběžníku čtyř dálnic, na každou 3 km daleko. Jedná se o Plzeňskou dálnici a pokračování jihozápadního okruhu, nově budovanou Karlovarskou dálnici a spojku mezi Plzeňskou a Karlovarskou dálnicí. Vzhledem k tomu, že převážná část větrů vane ze západního směru a nejbližší větší znečišťovatelé vzduchu jsou až ve 40 km vzdáleném Rakovníku, je v obci jedno z nejčistších ovzduší na okraji Prahy. Z nejvýše položených míst v obci lze dohlédnout až na letiště v Ruzyni. Obec však není leteckým provozem nějak významně zatížena. Většina drah přistávajících nebo startujících letadel vede mimo "vzdušný prostor" obce. Do obce zajíždí linka autobusu č. 347 - jezdí buď směrem na Zličín nebo do Motola přes Bílou Horu a dále autobus č. 358, který jezdí v době ranní a podvečerní dopravní špičky ze Zličína do Chýně a dále do Rudné a zpět.

Historie obce
Chýně byla pravěkým sídlištěm. Z této doby pocházejí první nálezy pravěkých pecí na železo v České republice. První písemná zmínka o Chýni je z roku 1273 v privilegiu papeže Řehoře X, ve kterém potvrdil vlastnictví Chýně ve prospěch Strahovského kláštera. Díky tomu jsou o dění v obci v archivu Strahovského kláštera poměrně podrobné informace. Z těchto a dalších písemností čerpali autoři při sestavování historické monografie Chýně vydané tiskem v roce 1963.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chýně (obec) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)