Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chrášťany (obec) [8791]



Chrášťany leží ve Středočeském kraji, v okrese Praha-západ. Sousedí s obcemi Chýně, Jinočany, městem Rudnou a na východě s hlavním městem Prahou. Obec je položena v nadmořské výšce 398 metrů nad mořem. Obec byla původně postavena okolo důležité obchodní cesty na Norimberk. Projíždějící se zastavovali v aleji Růžová, kde byla studánka Světice, která se nazývala pro svou léčivou vodu divotvornou. Mnoho lidí, kteří si sem přišli léčit neduhy, vykonalo zároveň i pouť ke kostelu svatého Jiří na Homoli, protože tudy vedla poutní cesta. V druhé polovině 19. století tu našel Václav Krolmus (kněz, vlastenec a průkopník české archeologie) 4 růže u zmíněné studánky, o které se vypráví pověst o zjevující se bílé paní. V zahradě místního statkáře Kotmela nalezl slovanské okrouhlé spáleniště, svědčící o osídlení obce i v době prehistorické.

Chrášťany byly obcí původně zemědělskou. Na sklonku 19. století značně ovlivnila rozvoj obce i strukturu obyvatelstva stavba železnice Praha – Duchcov a nález železné rudy a následné otevření dolů v Nučicích a okolí. Toto období znamenalo pro obec nebývalou prosperitu. Zvýšil se počet obyvatel a nově příchozí oživili kulturní i politické obzory v obci. Začalo vznikat mnoho spolků. V roce 1892 byla zakoupena požární stříkačka a následující rok byl založen Spolek dobrovolných hasičů, který pomáhal hasit spoustu požárů v okolí a platil za vzorný sbor. Při hasičích pracoval i dramatický kroužek. Ochotnické divadlo mělo v obci nejen tradici ale i úroveň. Jako další vznikly Haléřový spolek, Ústřední odbor matice školské, DTJ (dělnická tělovýchovná jednota), Všeodborový dělnický spolek, Občansko- čtenářská beseda, která měla jednu z nejlépe vybavených knihoven v okolí. Ze stran politických to byly: Sociálně-demokratická strana, Agrární strana a strana Národně- sociální. Sokol zde založen nebyl, sokolové chodili cvičit do nedalekých Dušník.

Původ jména Chrášťany se vysvětluje jako ves lidí bydlících v chrástu nebo u chrástu, jak se dříve označovala porostlina nebo lesina. Někdy se také jednalo o vzrostlý les. U našich Chrášťan se ale zcela určitě jednalo o první případ. Jméno se původně zapisovalo jako Krascani . V této podobě je obec zapsána spolu s Hořelicemi, Dušníky a Bratronicemi jako majetek benediktinského kláštera sv. Jiří na Hradě pražském v roce 1227. jedná se o první písemnou zmínku o obci, která je uvedena ve spise Codex diplomaticus et epistolaris regni Bohemiae, tedy kniha nebo sborník diplomatických dopisů Království českého.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chrášťany (obec) Benešov
obec, osada Chrášťany (obec) České Budějovice
obec, osada Chrášťany (obec) Kolín
obec, osada Chrášťany (obec) Rakovník
obec, osada Chrášťany (obec) Praha-západ
obec, osada Chrášťany (osada) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)