Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Velké Popovice (obec) [8755]



Vznik obce a název Adamovy Popovice

První zmínky o osadě s názvem Adamovice či Adamovy Popovice nebo také Duchovní Popovice nejsou datovány. Dle dostupných písemných pramenů je první záznam o obci či spíše osadě a farnosti z roku 1332.

Popovice v dávných dobách údajně patřily k Vyšehradské župě. Jak je zapsáno v pramenech, v roce 1350 již existovala fara a kostel pod děkanátem říčanským a obec byla osídlena pány z Popovic. Patronem místního kostela byl kolem roku 1380 panoš Otík z Popovic.

Střídání vlastníků a obec za husitů

V držení Popovic se vystřídalo mnoho majitelů. Zajímavé je, že v letech 1400 připadly Popovice přímo králi Václavovi. Patronem obce byl tehdy Jan z Popovic.

Husitské nepokoje zasáhly Popovice dost citelně. Na nedalekých Křížkách tábořil 29. září 1419 husitský lid. Sám Jan Žižka projel přes Křížka na Prahu 20. května 1420. V listopadu téhož roku dobili husité popovickou tvrz, která pravděpodobně stála na Dalešce nad Rybníčkem.

Novou tvrz postavil v roce 1560 tehdejší majitel Popovic Jiří z Krejštanu na místě dnešní nejstarší budovy pivovaru. Traduje se, že se tam už v té době vařilo pivo. V kronikách je také uvedeno, že pod novou tvrzí vedly podzemní chodby až na Dalešku.

Dalšími majiteli Popovic byl rod Hryzlů z Chodova a významný rod Mošauerových, který v 16. a 17. století sloužil císaři. Hrobka Mošauerova se nachází na hřbitově v Čestlicích.

Třicetiletá válka a rod Ringhofferů

Za třicetileté války Popovice velice utrpěly. Kopcovitý ráz krajiny navíc nedával příliš příležitostí rolníkům. Kraj byl proto málo osídlený a chudý. Bylo velkým přínosem, když v roce 1870 koupil panské državy Velké Popovice František Ringhoffer a začal rozvíjet průmyslovou výrobu. V roce 1874 dostavěli jeho synové pivovar, který byl dále rozšířen v letech 1904-1905. Fungoval tu také lihovar.

Obec se začala pomalu rozrůstat.. Kolem roku 1885 měla vesnice 29 domků, v roce 1907 už 45 a v roce 1923 bylo spočítáno 192 soukromých stavení. V roce 1912 byla k Velkým Popovicím přiřazena osada Todice.

Františku Ringhofferovi - významnému českému průmyslníkovi, který získal titul baron, se zásluhy o další rozvoj obce nedají upřít. Kromě největšího místního podniku – pivovaru podporovala jeho rodina i jiná podnikatelská odvětví. Skoupili a spravovali mnoho zdejších polí, luk, rybníků, lesů a hospodářských dvorů. Vlastnili kromě jiného např. cihelnu v Brtnici. V místě svého působení se zasloužili o rozkvět zemědělství a mnoha dalších řemesel. Rodinná hrobka Ringhofferů se nachází v lese na Zaječím vrchu na okraji Kamenice.

Novodobá historie a pivovarská tradice

Obec zažívala, stejně jako celá republika, mnoho společenských a politických změn v souvislosti s první či druhou světovou válkou, dobou znárodňování, divoké období kolem roku 1968 či normalizaci. Vše je podrobně popsáno v kronikách i z hlediska celorepublikové situace. I když to byla doba velmi složitá a převratná,v životě Velkých Popovic k žádným zásadním změnám nedošlo.

Dědictví rodu Ringhofferů přetrvalo v podobě výroby Velkopopovického Kozla do dnešních dnů. Kromě toho, že dal pivovar práci mnoha místním občanům, je stále největším podnikem v obci a díky němu jsou Velké Popovice známé po celé České republice.

Záznamy v kronikách z blízké historie se mnohdy týkají statistik - jde např. počet v obci narozených občánků, výsledky voleb, složení zastupitelů a výnosy místních zemědělských statků. Nelze však opomenout, že díky snahám mnoha občanů zde v minulosti vznikla škola, školka, zdravotnické středisko apod. V obci funguje Myslivecký spolek, Sokol, Loutkové divadlo a jiné zájmové spolky. Díky práci mnoha občanů, jejichž jména nejsou díky kronikářským zápisům zapomenuta, můžeme tohoto širokého zázemí využívat i dnes.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Velké Popovice (obec) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)