Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Struhařov (obec) [8740]



Obec Struhařov se nachází v okrese Praha-Východ, od centra Prahy je vzdálena 30 km a od Říčan asi 10 km. Leží v nadmořské výšce 460-500 m.n.m. V současné době žije v obci 650 stálých obyvatel a věkový průměr je 40 let. Je zde 254 obytných domů a 250 rekreačních objektů, takže během sezóny se počet obyvatel prakticky zdvojnásobí. Dopravu zde v rámci PID (Pražská integrovaná doprava) zajišťují autobusové linky č.383 a 393, odjíždějící ze stanice metra Praha - Skalka. Nejbližší železniční stanice je v čtyři kilometry vzdálených Mnichovicích.
Ve Struhařově je prodejna potravin, prodejna železářství, prodejna elektro a své služby zde poskytují soukromé firmy v oblasti stavebních činností (tesařství, truhlářství, instalatéři a topenáři, elektroinstalatéři, klempířství), opravny auto, moto a cykloservis. Je zde i několik restaurací, Penzion U lesa , dále restaurace U černého telete, Hospůdka Na návsi a Vinárna MaiK. Svou dílnu a prodejnu zde má místní keramik.
V roce 2000 byla v obci rekonstruována budova, ve které sídlí Obecní úřad a zároveň je zde v prvním patře Mateřská škola s kapacitou 25 dětí.
V budově bývalé školy je umístěna Obecní knihovna, která má ve svém fondu přes čtyři tisíce knih a která je k dispozici jednou týdně (v pondělí odpoledne) jak místním obyvatelům, tak i sezónním čtenářům.
Součástí obce je i několik chatových osad, „Zaječí“, „Štěrbárna“, „U Hřiště“, „Ve stráni“.
V r. 2000 se Struhařov stal jedním ze zakládajících členů sdružení obcí pod názvem Ladův kraj. Průběžným zdrojem informací o Ladově kraji je Informační středisko při Městském úřadě v Říčanech, vybavené písemnými informacemi, fotografiemi, kulturními přehledy. Na Obecním úřadě ve Struhařově i v Informačním středisku Říčany lze získat mapy cyklotras Ladovým krajem.
Přímo v obci jsou pěkné rybníky, které ovšem nejsou určeny ke koupání, ale jsou využívány rybáři. Struhařov je vyhledáván hlavně pro množství krásných lesů, které leží v jeho bezprostředním okolí, v blízkosti jsou nádherné jevanské lesy, jejichž součástí je Státní přírodní rezervace Voděradské bučiny. Vždy na podzim se tyto lesy stávají vyhledávaným cílem houbařů. Toto všechno a absence průmyslových objektů v nejbližším okolí přispívá k tomu, že obec patří již od dvacátého století k vyhledávaným rekreačním místům.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Struhařov (obec) Benešov
obec, osada Struhařov (obec) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)