Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Podolanka (obec) [8725]



Krajina, kde dnešní obec Podolanka leží, byla od od prvopočátku nezvykle úrodná a vždy vhodná pro usazení člověka. Blízkost vody a otevřená rovina stepi s bohatými stády velké zvěře nabízela ideální podmínky pro život člověka již v době přechodu mezi nejstarším a starším paelolitem, tedy v době před 700 000 lety. Důkazem je nález světoznámého naleziště staropaleolitického sídliště Homo Erecta v nedalekých Přezleticích v místě tzv. Zlatého kopce (vzdáleného cca 1,5 km).

Homo Erectus - člověk vzpřímený byl přímým předchůdcem současného člověka. Byl to velký, zdatný lovec a sběrač, který byl schopen ulovit i ta největší zvířata. Sdružoval se do menších skupin, jejíž členové již používali jednoduché kamenné, kostěné i dřevěné nástroje - palice, pěstní klíny, drasadla apod.

Nalézt jakýkoliv pozůstatek živočichů z této doby, natož sídliště člověka, je takřka nemožné a proto je přezletický Zlatý kopec skutečným světovým unikátem. Dá se však jistě předpokládat, že jestliže paleolitický člověk žil tak blízko, zcela jistě při pronásledování kořisti občas procházel i územím dnešní Podolanky.

Nejstarším dokladem života člověka na území dnešní obce Podolanka je nordický kostrový hrob popisovaný v literatuře v r. 1934. Kostra však byla při nálezu již úplně zetlelá, zachovaly se pouze dvě kosti, zřejmě stehenní a holenní. Hrob byl doplněn malým džbánkem, kolem něhož byly kameny postaveny tak, že tvořily jakousi skříňku krytou větší plochou deskou. Ačkoliv se na území obce jedná o zcela ojedinělý nález, lze z něj a z nálezů na katastru sousedních obcí (Brázdim, Dřevčice, Jenštejn, Přezletice aj.) přesvědčivě doložit osídlení zdejšího prostoru v dávné minulosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Podolanka (obec) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)