Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Březí (obec) [8666]



Malebná obec na okraji Prahy cca 20 km na východ, lesy, rybníky rozšířená chatová oblast. 

Rozloha  520 ha, počet obyvatel trvale žijících  310, počet rodinných domků  129, počet chat  130.

rvní zmínky o vzniku obce se datují kolem roku 1300 pod prvním názvem Bříza.

Podle dochovaných listin měla obec Březí  v  roce 1719  9  a v roce 1843 25 usedlostí a 200 obyvatel. Teprve až v roce 1976 se začínají stavět první rodinné domky po druhé světové válce. V roce 1980 dochází ke sloučení obcí Březí,Babice a Doubek pod jeden obecní úřad.  Po roce 1990 se sídlo obecního úřadu vrací opět do obce. Vzniká nová budova obecního úřadu, v budově je umístěn i hasičský sbor a jeho technika. Po počátečních problémech byl v roce 2001 dokončen a schválen územní plán s pevně stanovenou koncepcí rozvoje obce.Areál bývalého JZD Kolovraty se přeměňuje v areál nerušících podnikatelských aktivit. V obci je fotbalový klub Meteor Březí, který byl založen v roce 1922 a svaz dobrovolných hasičů, který byl  založen v roce 1899 a klub rybářů. V roce 2001 se zahájilo budování kanalizace a v krátké době byla vybudována čistírna odpadních vod. V roce 2002 se předpokládá plynofikace obce, tak aby mohlo být zlepšeno životní prostředí. V obci je obchod smíšeného zboží, dvě pohostinství a další. Viz podnikatelské aktivity Na katastru obce se nachází rozsáhlá chatová oblast.

Trvale bydlících občanů je v obci v současné době 310.S postupnou výstavbou rodinných domků zařazených v územním plánu nebo přestavbou chat a rekreačních objektů  se předpokládá, že tento počet bude stoupat.

Autobusové spojení hlavně s hlavním městem Prahou, do Říčan a okolních vesnic zajišťuje Pražská integrovaná doprava.

Obec se pyšní některými památkami a to hlavně kostelem sv.Bartoloměje,který byl  pravděpodobně vybudován kolem roku 1300 současně se vznikem obce a jeho dnešní podoba pochází z roku 1732, kdy polorozbořený kostel nechala přestavět kněžna Marie Terezie. Zvon kostela byl přivezen a nově vysvěcen v roce 1992 za účasti předních představitelů církve. 20. října 1968 u příležitosti 50 ti letého výročí vzniku Československé republiky byly kolem kostela vysázeny pamětní lípy.Dále to je socha sv.Jana Nepomuckého z 18. století a v neposlední řadě hradiště „Šance“, což je kulturní památka archeologické povahy.

V roce 1998 byla provedena digitální telefonizace obce.

V obci je vybudována tlaková kanalizace a je též plně plynofikována.

Obec nabízí překrásné možnosti k procházkám v lese,posezení u rybníků,sportovní vyžití na nově rekonstruovaném travnatém fotbalovém hřišti a obcí prochází cyklotrasa nazvaná „Ladův kraj“.

Obcí protéká potok „Výmola“ pramenící v Mukařově a ústící do Labe u Sedlčánek.

Nadmořská výška obce je mezi 326-384 m/m.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Vlachovo Březí (město) Prachatice
obec, osada Březí (obec) Břeclav
obec, osada Březí (obec) Strakonice
obec, osada Březí (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Březí nad Oslavou (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Březí (obec) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)