Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vítějeves (obec) [8654]



Obec Vítějeves se nachází v jihovýchodní části Pardubického kraje na hranicích s krajem jihomoravským. Obec se táhne podél potoka Korýtka v délce cca 2 km. Obec je typicky venkovským sídlem se zemědělskými usedlostmi a s klasickými domy. Nechybí ani část starobylých roubených staveb, které slouží z větší části jako rekreační chalupy. V naší obci žije v současné době necelých 400 obyvatel.V obci převládají převážně domy se sedlovitou střechou, které zapadají do kopcovité okolní krajiny. Obec se řadí do spádové oblasti, i přes její malou rozlohu je zde zastoupeno mnoho podnikatelských subjektů, které umožňují dostatek pracovních příležitostí. Dopravní obslužnost naší obce je na dobré úrovni. Obec Vítějeves leží v nadmořské výšce 473 m n.m. a svým katastrem zasahuje do přírodního parku Údolí Křetínky. V posledních letech má kolem 400 obyvatel. Současný název má od roku 1923, dříve Vítová, Vítoves, Königsheizendorf apod.

Obec je zmiňována v Palackého "Popisu království českého"a první písemná zmínka o její existenci je v popisu dieceze Pražské z času arcibiskupa Arnošta z Pardubic z let 1344 - 1350. Uvedena je v děkanátu Poličském jako farní osada "Vítějovec" podle prvního majitele osady plebáta Víta. Na základě pověsti o narození krále Václava II. v obci, se objevuje na pečeti i název Králowská Witiowes se symbolem "KW" a královskou korunou, která je součástí současné symboliky obce.

Původně gotický kostel svaté Kateřiny ze 14. století je kulturní památkou a dominantou obce. Je zde zachováno presbyterium se vzácnými freskami ze 14.století. Postupně byl upravován a přestavován až do dnešní pseudogotické podoby.

Ve Vítějevsi je základní škola, pošta, knihovna s veřejným internetem, zdravotní středisko, kadeřnictví, krejčovství, dvě prodejny smíšeného zboží a pohostinství. K dispozici je fotbalové hřiště Sokola s běžeckou dráhou, tenisovými kurty a zařízením pro atletiku. V obci působí několik firem : stolařství (točitá schodiště), liščí farma, lisovny plastů, zemědělská společnost a drobní podnikatelé. V obci se narodili významné osobnosti. Národní umělec Zdeněk Otava - operní pěvec a Marie Janků - naivní malířka. V současné době zde tvoří malíř (krajinář) a hudební skladatel Dr.Milan Zimmerman. Možnost návštěvy ateliéru.

Okolní krajina skýtá zajímavé trasy pro zimní i letní turistiku, houbaření apod. Pro vodní sporty je vhodná nedaleká přehrada Křetínka u Letovic. Na obecním úřadě lze zakoupit (v pracovních dnech) pohlednice obce, turistickou mapku přírodního parku Údolí Křetínky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vítějeves (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)