Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rudná (obec) [8627]



Ve středověku tvořil hranici mezi Čechami a Moravou až 40 km široký pás hustého hvozdu, kterým vedly jen úzké kurýrní a obchodní stezky. Na obou stranách hvozdu se vybíralo mýto. Když se Morava stala trvalou součástí českého státu, ztratil hraniční hvozd důvod své existence a panovník se chopil možnosti toto území hospodářsky využívat.

Král Přemysl Otakar II. za součinnosti olomouckého biskupa, kterým byl Bruno ze Schauenburgu, jeho rádce a přítel, umožnil získat osadníky v přelidněných krajích na německém západě. Na tak rozsáhlý úkol totiž domácí lidské zdroje již nestačily: spotřebovala je tzv. první či domácí kolonizace úrodnějšího území Čech. Verbíři získávali zejména mladé lidi, kteří pak překonávali obrovské vzdálenosti, aby si na severní Moravě založili nový domov. Jako jeden z organizátorů této kolonizace je znám Boreš z Rýzmburka, držitel třebovského panství (Třebová - tehdy latinsky nazývaná Trebovia - byla založena kolem roku 1257). Třebovsko čili Hřebečsko (od německého „Schónhengsť a dříve „Schónhángst" - „země krásných svahů") tvořilo až do odsunu valné většiny německého obyvatelstva po roce 1945 největší německý jazykový ostrov v Československu: např. kolem roku 1915 tu ve 194 obcích žilo spolu s 3700 Čechy kolem 120 000 Němců. Při uvedené 2. kolonizaci vzniklo na Třebov-sku kolem 160 vesnic a na severní Moravě celkem asi 530 vesnic (kromě asi 70 mezitím zaniklých) a na 40 měst.

Vesnice byly zakládány nejen na zeleném drnu, to je na místě vykáceného lesa, ale i u staročeských osad, které s nimi postupně hospodářsky, administrativně i jazykově splynuly. Původní slovanský název je v německým znění dobře patrný. To platí i pro Rudnou, jejíž první zachovaný název Ruden je odvozen od rudky, červené hlinky. Dolní Rudná je poprvé písemně doložena v české darovací listině olomouckého .biskupa Jana Mráze datované v Brně 13. 01.1402. Biskup tehdy daroval svému vazalovi Mikuláši Lutkovi z Doubravice „úroky i hájové", tzn. poplatky a lesní dávky „v naší vsi v Rudném", které měl odvádět fojt „v Rudném". To svědčí o tom, že již tehdy bylo ve vsi fojtství. Další písemný doklad o dědičném rychtáři je z roku 1582. V roce 1656 se rychta dostává koupí do rodiny Hickade, kde se pak dědila po dobu delší než 250 let.

O Horní Rudné je první písemná zmínka v latinském pergamenu uloženém do zemských desek moravských v Brně 17. 01. 1365. Je to záznam o tom, že pan Jindřich z Lipé prodal Janovi, markraběti moravskému, Moravskou Třebovou s hradem, mlýny a panstvím, kde je mezi 22 vesnicemi (s německými jmény) uvedena i ves „Ruden". Některé z uvedených vsí jsou už doloženy dříve, takže je možné, že i „Ruden" byl založen (či byla založena) snad i o několik desetiletí dříve. Ležela totiž na staré obchodní cestě mezi Jevíčkem a Březovou nad Svitavou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rudná pod Pradědem (obec) Bruntál
obec, osada Rudná (obec) Svitavy
město, městys Rudná (město) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)