Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rozhraní (obec) [8625]



Obec Rozhraní leží v údolí řeky Svitavy a vznikla sloučením tří osad: Rozhraní, Bradlné a Vilémov. Zástavba části obce, zvané Rozhraní je soustředěna podél mezinárodní silnice E461 a další část této zástavby vybíhá směrem východním. Část obce, která se nazývá Bradlné, vychází od silnice E461 směrem západním. ...

Obec Rozhraní leží v údolí řeky Svitavy a vznikla sloučením tří osad: Rozhraní, Bradlné a Vilémov. Zástavba části obce, zvané Rozhraní je soustředěna podél mezinárodní silnice E461 a další část této zástavby vybíhá směrem východním. Část obce, která se nazývá Bradlné, vychází od silnice E461 směrem západním. U řeky Svitavy přechází Rozhraní plynule v část zvanou Vilémov, která lemuje tok této řeky po jejím pravém břehu a navazuje na místní část Bradlné.

U osad Bradlné a Vilémov není možno přesně datovat založení, ale první zmínka u osady Vilémov pochází z roku 1409, kdy osada patřila k Panství Letovskému. Osada Bradlné se poprvé zřejmě vyskytuje okolo roku 1200 jako Brlenka „ při kupecké cestě do Svitav". Přesnější zmínka pochází z roku 1416, kdy osada Bradlné patřila k Panství Louckému ( hrad Louka u Olešnice). Osada Bradlné byla původně největší co do počtu obyvatel a také dominovala svým významem kulturním. Nacházela se zde i škola a kostel.

Vznik obce Rozhraní je možno datovat k roku 1834, kdy osada měla již 28 domů a 130 obyvatel. Sloučením těchto tří již zmíněných osad, vznikla v roce 1950 samostatná obec Rozhraní. Její název odpovídá poloze obce, která vždy ležela na rozhraní územních a správních celků. Rozhraní se rozkládá na hranici dvou zemí - Čech a Moravy, na rozhraní tří diecéz - Olomoucké, Brněnské a Královéhradecké a nachází se také na hranici bývalých okresů Svitavy a Blansko. Rozhraní je též rozhraním mezi Pardubickým a Jihomoravským krajem.

Současně s mezinárodní silnicí E461, protíná střed obce i železniční trať Česká Třebová -Brno se zastávkou v obci. Zahájení výstavby železnice na zdejším úseku se datuje v roce 1846, kdy byla postavena první kolej. Následně v roce 1878 byla dokončena i kolej druhá. Tato železnice dnes již má celoevropský význam, neboť v létech 1997-2002 byl celý úsek zmodernizován včetně elektrifikace tak, že dnes se jedná o první železniční koridor spojující Berlín s Vídní.

Za zmínku stojí také výstavba římskokatolického kostela, jehož dokončení se datuje v roce 1790. Tento kostel je v současné době farností pro několik okolních obcí. Součástí tohoto kostela je též místní hřbitov.

V obci Rozhraní byla v roce 1899 vysvěcena nová škola v osadě Bradlné, která z důvodu úbytku žáků musela být v roce 1976 zrušena a děti navštěvují školu v Moravské Chrastové -Brněnci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rozhraní (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)