Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rohozná (obec) [8624]



O založení Rohozné jsou první zmínky ze 13. století, kdy je obec nazývána "Rohozná - villa ves". Historie obce je spojena s historií hradu Svojanova, na jehož panství byla založena.

Na počátku 14. století se obec rozrůstala. Její chaloupky se krčily podél dlouhého kopce Draha. Kraj kolem Rohozné, Svojanova aľ k Bystrému byl ještě v 18. století zalesněn, v Rohozné žilo málo obyvatel. Proto v roce 1803 majitel svojanovského panství baron Barstenstein usadil v severní horní části Rohozné německé osadníky z Bavor a Saska. Pro ně postavil obytné domky a ona část obce byla nazvána Familie. Jméno se udrľelo dosud. Rohozná byla největší obcí bývalého poličského okresu. Podle sčítání lidu v roce 1921 měla 2054 obyvatel (Polička 5046). Počet domů 308. V roce 1945 v přeplněné Rohozné bylo 2560 obyvatel a 380 domů. Po okupaci odešla celá polovina obyvatel do sousedních obcí a Svitav osídlit zemědělské usedlosti a domy po odsunutých Němcích. Počet obyvatel Rohozné v r. 1945 klesl na 1170.

Při posledním sčítání lidu v roce 2001 měla Rohozná 723 obyvatel.

Rohozná je proslavena svými rodáky, např. spisovatel Bohuslav Březovský, Prof. Ing. Dr. Ladislav Záruba, Doc. PhDr. Jindřich Hořínek


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rohozná (obec) Jihlava
obec, osada Rohozná (obec) Svitavy
obec, osada Rohozná (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)