Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » obec, část obce (osada) » Poříčí u Litomyšle (obec)

Poříčí u Litomyšle (obec) [8618]



Obec se rozkládá 13 km jižně od Litomyšle v průměrné nadmořské výšce 450 m. Obec Poříčí u Litomyšle tvoří kromě vsi již po staletí Zrnětín a více než 30 let také obec Mladočov.

Jméno Poříčí se vyskytuje ponejprv na listině z 11. února 1361, jež zakotvuje směnu důchodů mezi litomyšlským biskupem a kapitulou. Vybrané části dokumentu podávají nejen údaje o odváděných důchodech, ale i další informace o Poříčí, Zrnětíně a také o vesnici Rez. Tento údaj se vyskytuje v dokumentech týkajících se tehdy založeného litomyšlského biskupství.

K historickým pozoruhodnostem náleží také kaple sv. Jana Nepomuckého v Poříčí, původně postavená v polovině 18. století a v roce 1994 přemístěná dále od silnice s pozměněnou orientací o 90 stupňů a obnovená do původní podoby.

Nejvýznamnější osobností naší obce je poříčský sedlák a rychtář Matěj Abrahám, ideový vůdce selského povstání na Litomyšlsku.

Současný společenský život je dán do určité míry aktivitou spolků a obce Poříčí. Obec Poříčí organizuje oslavu Dne matek, loučení s prázdninami, vánoční koledování. Poříčský zpravodaj vychází čtyřikrát do roka. U příležitosti prvního setkání rodáků vydala obec publikaci, která podrobně zachycuje vývoj našich vesnic až do současnosti. Obec se pravidelně zúčastňuje setkání obcí, které mají ve svém názvu Poříčí. Jedná se o sedm měst a obcí z celé České republiky.

V roce 1995 bylo naší obci uděleno heraldickou komisí parlamentu České republiky právo užívat znak a prapor.

Mezi nejvýznamější podnikatelské firmy patří ZD Dolní Újezd, které hospodaří na 489 ha zemědělské půdy. V Zrnětíně a v Mladočově jsou střediska živočišné výroby. V obci jsou dále dvě menší stavební firmy. V bývalém mlýně je zřízena pila a truhlářská dílna, firma BAVO vyrábí výrobky z kůže a těsnící segmenty do tramvají. V katastru obce leží také pískovna, která nabízí stavební písek a různý zásypový materiál.V obci se nachází obchod se smíšeným zbožím U Machů a jsou tu dvě hospody. Hospoda „Na Ranči“ nabízí celoročně stravování, vyjížďky na koních a v letních měsících pořádá různé zábavné večery.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Poříčí u Litomyšle (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)