Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Oldřiš (obec) [8611]



Oldřiš se nachází v oblasti Českomoravské vrchoviny na severovýchodním okraji pahorkaté části Hornosvratecké vrchoviny. Celá jižní část Oldřiše patří do chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Obec leží v údolí Černého potoka, který patří mezi přítoky nedaleké řeky Svratky z povodí Moravy.

Severní částí katastru prochází rozvodí mezi Svratkou a Labem, takže je zde i malá část patřící do povodí řeky Loučné a Labe. Tato část obce (severní) je souvisle zalesněna, tvoří ji les Královec. Rovněž jižní cíp Oldřiše tvoří souvislý lesní porost - les Žleby. Střed obce tvoří zemědělská půda s ojedinělými lesíky - Babín, Štemberk s kopcem Velký Stanov, Kašparův a Zelendův les. Podél toku Černého potoka po obou březích se rozkládá samotná zástavba obce - domy se zahradami.

Z dějin obce:

Ves Oldřiš (německy Uldersdorf, lidově Voldříš) se rozprostírá podél Černého potoka 3 km západně od Poličky. Oldřiš se připomíná prvně patrně v listině z roku 1474, kterou český král Vladislav II. Jagelonský potvrdil práva a výsady města Poličky. K roku 1547 se ves uvádí ve tvaru "Oldřiš", v roce 1654 pak jako "ves Woldržisse", v roce 1789 byl užit název vsi ve tvaru "Woldržisz". Ves Oldřiš byla součástí poličského městského panství, a to až do zániku patrimoniální správy v roce 1848. V letech 1850 - 1855 příslušela obec Oldřiš k politickému okresu Litomyšl, v letech 1855 - 1940 pak k politickému okresu Polička. V období druhé světové války, resp. v letech 1940 - 1945 byla opět součástí politického okresu Litomyšl. Po roce 1945 náležela obec nejprve k okresu Polička, od roku 1960 pak k okresu Svitavy. Po zániku okresů k 31. 12. 2002 je obec Oldřiš součástí Pardubického kraje.

Podle Antonína Profouse vznikl název vsi z osobního jména Oldřich a znamenalo Oldřichův dvůr, hrad apod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Oldřiš (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)