Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nedvězí (obec) [8607]



Obec Nedvězí se nachází v jihozápadní části okresu Svitavy, v mírně členitém terénu krajinného charakteru, na okraji severovýchodní části Českomoravské vrchoviny. Obec obklopují čtyři kopce: Navrátilův kopec /737 m n m./, Librův kopec /722 m n m./, Jírův kopec /729 m n m./ a Kuklův kopec /698 m n m./. Obcí prochází potok s řadou rybníků, z nichž největší má rozlohu 1 ha. Životní prostředí je relativně kvalitní, o čemž svědčí poměrně značný počet rekreačních objektů - chalup.

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1557. Dějiny obce jsou spojeny s dějinami pernštejnského panství, přičemž od 16. stol. patřila obec ke kunštátské vrchnosti. Stejně jako okolní vesnice, má Nedvězí gotický základ a řada dřevěných roubených staveb má svůj původ v tzv. "franckých dvorcích", které přinesla do našich zemí kolonizace ve 13. a 14. stol. V období první průmyslové revoluce v 19. stol. zde vzniklo několik tíren lnu, rozšířilo se domácí tkalcovství a mnoho dalších řemesel.Po roce 1945 se mnoho rodin odstěhovalo do pohraničí, čímž se snížil podstatně počet obyvatel a také zanikla všechna řemesla.

Turisticky nevýhodná poloha katastru způsobuje, že obec leží doposud poněkud stranou turistického zájmu. Nepřítomnost turisticky značených cest, místní hostinec bez stravování a chybějící koupání, jsou příčinou toho, že obec je centrem spíš chalupářské rekreace. Obec Nedvězí patří spádově k městu Bystré, kam dojíždí zdejší děti do ZŠ, MŠ a část občanů do zaměstnání.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nedvězí (osada) Šumperk
obec, osada Praha - Nedvězí (městská část) Praha hl.m.
obec, osada Nedvězí (obec) Svitavy
obec, osada Nedvězí (městská část) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)