Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Morašice (obec) [8605]



Obec Morašice se nachází v Pardubickém kraji, přibližně 6 km západně od Litomyšle. Původní název vesnice Morasice byl odvozen od příjmení lidí, kteří zde žili – Morasových. Změkčením slova vznikl dnešní název Morašice. Morašice byly vystavěny jako slovanská obec tzv. silničního typu. Obdélníková stavení byla rozmístěna kolem silnice, která se uprostřed rozšiřovala v náves. Na návsi se nacházela obecní louž, zásobárna vody pro dobytek a při hašení požárů. Za domy se rozkládaly zahrady, pole a louky ve stejné šířce jako stavení.

Podle bývalého morašického faráře Josefa Malého existovala obec již za doby Konstantina a Metoděje, tedy v 9. století. Malý se domnívá, že Metoděj navštívil Morašice při své pouti do Litomyšle, a je pravděpodobné, že založil i morašickou rotundu , vystavěnou asi kolem roku 885 v blízkosti nynějšího kostela. Morašice patří k nejstarším obcím na Litomyšlsku, avšak doklady o první písemné zmínce o obci jsou různé. Antonín Profous a Tomáš Šimek uvádějí rok 1226. Je však zmiňován již i rok 1145, kdy prý místní občan Oneš daroval Lažany, Řikovice a část Morašic premonstrátům z Litomyšle.

Další zmínky o obci pocházejí z let 1157 a 1167, kdy byly převedeny pozemky Mokřenice a Kačí hora do vlastnictví litomyšlského kláštera. Období kolem roku 1226 je spjato s výstavbou morašické tvrze obklopené valy a příkopy. Na tvrzi žil zeman Blud z Morašic, který pocházel z nejpřednějšího zemanského rodu na Litomyšlsku 13. století.

V roce 1321 byl v Morašicích vystavěn kostel sv. Petra a Pavla, na stropě jsou vyobrazeny erby majitelů místního hradu a litomyšlského zámku. Ve 14. století vlastnil část obce s tvrzí královský rychtář z Vysokého Mýta Rudlin Royt. Rudlinova dcera prodala území Filipovi ze Slepotic a přes Jindřicha a Jana z Chlumu se tvrz dostala do vlastnictví Mstidruha z Adlar.

V 16. století byla obec rozdělena na dvě části. Jedna z nich byla pod správou litomyšlského kláštera, druhou část koupil v roce 1528 Kostka a toto území připojil ke svému panství v Brandýse nad Orlicí. Morašice se tedy až do roku 1652, kdy byly obě části definitivně spojeny pod správu litomyšlského panství, dělily na „stranu litomyšlskou“ a „stranu brandýskou“. V 16. a 17. století museli obyvatelé Morašic, Lažan i Řikovic odvádět biskupovi dvakrát ročně úroky, dále museli dovážet dřevo, zajistit vápno na panské budovy, lovit zvěř, byli povinni vykonávat kuchyňskou robotu a vysílat jednou ročně zástupce, který bude provádět orbu u dvora. Mezi další nezbytnosti patřila vojenská povinnost a povinnost zásobovat vojáky jídlem a jejich koně ovsem, slámou a senem. K obecním povinnostem patřilo takzvané podhánění luk, tj. zajišťování vlhkosti luk v suchém období pomocí soustavy příkopů.

V roce 1680 se Morašice spolu s okolními vesnicemi staly táborem pro ozbrojený vzbouřený lid, který připravoval selské povstání. V letech 1842–1846 byly Morašice sužovány četnými požáry. Ty se rozšiřovaly prakticky na celou obec a vždy vyhořelo šest až deset domů současně. Neštěstí si vyžádala i oběti na životech morašických občanů. Některým místům se proto dodnes říká „na spáleništi“. První silnice vedoucí přes Morašice byla vybudována v roce 1830 a spojovala Tržek , Nové Hrady a Chrudim.

V květnu roku 1892 se začala stavět silnice z Morašic do Litomyšle, na jejíž realizaci se podíleli sami občané. Kámen se dovážel ze tří míst a stavba byla rozdělena na část morašickou, lažanskou a řikovickou, připojily se i Nová Sídla a Sedlíšťka. 20. století je v morašických kronikách zaznamenáno velmi stručně. Nejčastěji se zápisky omezují pouze na zprávy o počasí a počtu obyvatel, což může být způsobeno tím, že se kronika dopisovala dodatečně až po několika letech. Za protektorátu byly Morašice pod tvrdou kontrolou německých vojáků a mladí občané byli nasazováni na práce do Německa.

V roce 1945 se do obce přistěhovaly německé rodiny, které s postupem ruské armády vesnici opouštěly. V 50. a 60. letech 20. století docházelo k rozvoji obce, byly připojeny Nová Sídla, Lažany a Řikovice, dokončen vodovod a vystavěna mateřská škola. Hlavním zdrojem obživy byla až do konce 20. století zemědělská a živočišná produkce.

K významným občanům Morašic patřil například Karel Richtr, tajemník obce a zakladatel muzea ve Vysokém Mýtě, odsouzený za účast na rebeliích v roce 1848. Jaroslav Šejnoha vykonával funkci velvyslance v československých zahraničních službách v letech 1918–1948, byl přítelem T. G. Masaryka a E. Beneše. Mezi významné politiky se řadí i Augustin Slavík, poslanec za Čechy na Poličsku a Litomyšlsku, a František Dostál, který byl od roku 1902 poslancem Zemského sněmu. Duchovním otcem obce byl od roku 1941 Josef Malý. V padesátých letech byl režimem sledován a souzen za „protistátní činnost“. Zajímal se o dějiny regionu, vypracovával rodokmeny a vlastnoručně se zasloužil o opravu kostela.

V současné době se obec Morašice skládá ze 4 místních částí. Nejmenší jsou Višňáry, pak Lažany, ještě více obyvatel mají Řikovice a největší jsou Morašice. Podle Českého statistického úřadu žije v obci 710 obyvatel (360 mužů a 350 žen) , z nichž převážnou většinu tvoří občané české národnosti. Dále zde žijí lidé národnosti slovenské (0,68 %), polské (0,14 %) a německé (0,14 %) . Průměrný věk obyvatel je 38,5 let.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Morašice (obec) Pardubice
obec, osada Morašice (obec) Chrudim
obec, osada Morašice (obec) Svitavy
obec, osada Morašice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)