Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Javorník (obec) [8583]



Ves vzdálená od Svitav asi 4 km severozápadním směrem ležící na samotných hranicích mezi Čechami a Moravou při státní silnici na Hradec Králové v průměrné nadmořské výšce 460 metrů. Tato bývalá čistě německá zemědělská obec byla jednou z menších obcí v regionu a až do roku 1990 byla správně sloučena se Svitavami.

Místo samotné neslo od středověku pojmenování něm. Ahorn (Achorns) v českém významu javor a podle soupisu obcí z let 1318 – 1326 olomouckého biskupa Konráda byla zde vysazena rychta a nadána poměrně malými pozemky. Jméno lokátora neznáme a také se nezachovaly žádné zakládací listiny. Obec byla od prvopočátku součást svitavského léna. V roce 1388 se objevilo i české pojmenování místa Jaworzie a místo patřilo lénem jakémusi Hensselinovi, který sídlil na hradě Mírově. Není doloženo, od kterého roku je používán německý název Mohren, který vznikl mylnou dekompozicí spojení zum Ahorne (u javora) a zu Mohren. Název je listinně doložen k roku 1677 a 1720.

První historicky doloženou listinnou zmínkou je až zápis olomouckého biskupa Stanislava Thurza z roku 1501 o dědičné rychtě v Javorníku, která byla udělena rychtáři Pavlovi z Javorníka a obec se v roce 1513 stala součástí svitavského panství s vlastním právem odúmrti. Tato důležitá privilegia byla náhražkami za stará, jež byla zničena během husitských bouří. Před třicetiletou válkou zde žilo 22 usedlých, v roce 1677 pak 21 a jedno stavení zůstalo pusté. V roce 1770 žilo v Javorníku 18 sedláků a 2 zahradníci a v roce 1793 počet obyvatel dosáhl 352. Další historickou zmínkou je dlouholetý spor s městem Svitavy o louku jménem Atzing, která byla uzavřena dohodou roku 1789, kdy měla být rozparcelována a postaveny zde nové usedlosti. Svitavské panství pak v roce 1811 věnovalo část louky Janu Peschlovi, jenž nechal vystavět statek se zájezdním hostincem (hostinec U Jelena). K místu se váže řada pověstí, z nichž asi nejznámější je částečně pravdivá pověst o bývalém Šibeničním lese (dnes hotel Schindlerův háj) a zájezdním hostinci U Jelena, kde odsouzenci na smrt dostávali poslední jídlo před popravou. Historie nám však praví, že poslední poprava se zde odehrála v 16. století, tedy v době, kdy hostinec ještě nestál.

a nových obyvatel dojížděla za prací. Od roku 1949 zde pracuje místní JZD, které bylo později sloučeno s JZD Svitavy-Lačnov. V roce 1993 se dřívější JZD transformovalo do Zemědělského obchodního družstva.

V roce 1866 se odehrála v blízkosti obce ozbrojená srážka mezi od Hradce Králové ustupujícími rakousko-saskými jednotkami a pruskými oddíly. Z prostoru Javornického hřebene odstřelovalo pruské dělostřelectvo město Svitavy. V 19. století se obyvatelstvo převážně živilo zemědělstvím a drobnými živnostmi. V roce 1911 zde působili dva hostinští, kováři aj. Elektrická energie byla do obce zavedena v roce 1940. Po vysídlení německého obyvatelstva se Javorník stal vyhledávaným místem pro nové osídlence zvláště pro výhodnou dopravní polohu vzhledem k městu Svitavy, kam většin

 

Ve spolkovém životě hrály důležitou roli Hasičský spolek (1880), Svaz Němců, Čtenářský spolek (1912) a některé další. Javornická škola byla od roku 1778 připojena ke škole u kostela sv. Floriána ve Svitavách, ale počátkem 20. století byla v obci zřízena samostatná jednotřídka.

 

Text: Mgr. Radoslav Fikejz


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Javorník (město) Jeseník
obec, osada Javorník (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Javorník (obec) Benešov
obec, osada Javorník (obec) Hodonín
obec, osada Javorník (obec) Svitavy
obec, osada Javorník (osada) Trutnov
obec, osada Javorník (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)