Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Újezd (obec) [8567]



Obec Dolní Újezd se nachází na pomezí Čech a Moravy 6 km jihozápadně od Litomyšle, v mírně zvlněné krajině na okraji českomoravské vrchoviny. Je malebně rozložena v členitém terénu po obou stranách údolí říčky Desné. Nejnižší nadmořská výška je 370 m, nejvyšší místo je 436 m n.m. Dnešní obec vznikla splynutím řady menších vsí a osad, po nichž zůstaly zachovány místní názvy jako Rovinka, Malvařice,Praha, Pazucha, Ždár, Přibiňoves, Kabatoves, Záves, Bořkov a Dolečka. Součástí obce jsou menší osady Jiříkov (založen r.1785 Jiřím z Valdštejna) a Václavky (založeny r. 1730 Václavem Trautmansdorfem).Spolu s nimi má Dolní Újezd v současné době 1871 obyvatel a jejich počet se každým rokem zvyšuje.

Bohatá historie sahá až do poloviny 12. století, kdy je obec zmiňována jako Újezd na Lubném v listině krále Vladislava datované k roku 1 167.Počet obyvatel 1 877. Starosta – Ing. Josef Kladivo. Dolní Újezd sdružuje osady Jiříkov a Václavky. Vedle řady pamětihodností nabízí v současné době obec svým obyvatelům a návštěvníkům široké spektrum dalších aktivit. Je zde v provozu kino a pro pořádání společenských akcí je upravena sokolovna s divadelním pódiem. Ke kulturním účelům slouží též přírodní areál v údolí říčky Desné, mj. se zde každoročně koná začátkem července tradiční „Benátská noc“ a koncem srpna folkový festival Újezdské babí léto. V blízkosti areálu se nachází fotbalové hřiště, tenisové a volejbalové kurty a koupaliště se třemi bazény. Celá tato lokalita vytváří ideální prostředí pro kulturní i sportovní vyžití občanů i návštěvníků Dolního Újezda.

Uspokojivým způsobem je v obci vyřešena i výchova a výuka mládeže, která zahrnuje mateřskou školu, dobře vybavenou základní školu a základní uměleckou školu s obory hudebním, výtvarným a tanečním a soukromé výtvarné studio pro mládež i dospělé.

Obec má zpracován zastavovací a územní plán včetně průmyslové zóny pro podnikatele, je plně plynofikována, vybudován je i nový přivaděč kvalitní pitné vody a nová telefonní síť, včetně digitální ústředny. Nechybí ani zdravotní středisko, kde poskytuje základní zdravotní péči praktický, dětský a zubní lékař. Obchodní síť a služby jsou v obci dostatečně široké a v posledních letech se výrazně rozrůstají.

Dolní Újezd je dynamicky se rozvíjející obcí, která díky bohaté historii a kulturní tradici má zcela jistě co nabídnout svým občanům i návštěvníkům.

Bohatá historie obce sahá až do poloviny 12. století, kdy je zmiňována jako Újezd na Lubném v listině krále Vladislava datované k roku 1167. Staletou minulost obce dokládá také několik stavebních památek, z nichž je nejvzácnější a nejvýraznější farní kostel sv. Martina. K původně románské stavbě z 1. poloviny 13. století byl ve 14. století přistavěn gotický presbytář, nalezneme zde i prvky renesanční, barokní a novější. Kostel je obklopen hřbitovem, na který se vchází raně barokní zvonicí. Z řady soch umístěných v obci a nejbližším okolí je nejvýznamnější sousoší P. Marie z roku 1737, jehož autorem je známý východočeský barokní sochař Václav F Pacák, jehož otec Jiří Pacák byl žákem Matyáše B. Brauna. Před budovou školy upoutá pozornost monumentální pomník selského povstání, které na Litomyšlsku vypuklo v roce 1680. Socha byla postavena v r. 1914 podle návrhu Jana Štursy. Za zmínku stojí i kamenný tzv. Pražský most pocházející z roku 1868. Po plánované rekonstrukci by měl být most znovu osazen sochami sv. Vojtěcha, Václava, Josefa a Jana Nepomuckého. V obci se zachovalo i několik zajímavých památek lidové architektury, ať již selských statků z 19. století, nebo malých roubených chaloupek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Újezd (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)