Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čistá (obec) [8562]



Obec naleznete jižně od Litomyšle. Rozprostírá se v hlubokém údolí po obou březích říčky Loučné. Nadmořská výška se pohybuje od 380 do 560 m. Svou rozlohou 2520 hektarů patří obec k největším v okrese Svitavy. Součástí obce je také osada Brlenka.

V Čisté v současnosti žije více než 900 obyvatel v téměř 250 domech a je místem rekreace a odpočinku pro 60 rodin chatařů a chalupářů. Podstatnou část rozlohy obce, téměř 1000 hektarů, tvoří převážně smrkové lesy a hojná zeleň. O 1200 hektarů polí, luk a strání pečuje několik soukromě hospodařících zemědělců a Zemědělské družstvo Dolní Újezd. Obec pro svoji polohu, umístění mimo hlavní cesty, rozmanitost a nedotčenost přírody je cílem mnoha rodinných výletů a oblíbenou trasou cyklistů.

Občanům i návštěvníkům obce Čistá slouží dvě prodejny smíšeného zboží, pošta, ordinace praktického a dětského lékaře, kadeřnictví a jiné. Malé provozovny jsou zastoupeny několika truhlářskými dílnami, autoopravnou, autodopravou a dalšími živnostníky. Mnozí také často a rádi ocení tradiční služby hostince U Chlebounů, kde jsou pravidelně pořádány různé gastronomické, kulturní a společenské akce.

Společenský život a tradice se udržují a rozvíjí především díky spolkům, z nichž nejaktivnější jsou místní hasiči, sportovci a chovatelé. Zdaleka ne všechno, co stojí za to vidět, bylo možné popsat v několika řádcích nebo zachytit na fotografii. Přijďte se sami přesvědčit o malebnosti krajiny okolo Litomyšle o pohostinnosti a pracovitosti zdejších lidí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čistá (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Čistá (obec) Rakovník
obec, osada Čistá (obec) Svitavy
obec, osada Čistá u Horek (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)