Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bohuňov (obec) [8550]



Bohuňov je malá farní obec ležící na hranicích Čech a Moravy, rozprostírající se po obou březích řeky Křetínky v nadmořské výšce 408 m. Dle pověsti existovala v mistě současné vesnice osada již v době Cyrilometodějské, kdy jí oba věrozvěstové měli procházet z Moravy do Čech. Vesničané prý jejích víru s láskou a ochotou přijímali a v okolí se říkalo, že tu je „Bůh nový uctíván" (odtud Bohuňov). Podle historiků se však obec patrně jmenuje podle jejího zakladatele Bohuňě (nebo Bohuslava).

První písemná zmínka o obcí je z roku 1382, kdy Bohuňov patřil pánům z Lomnice, později pánům z Boskovic a některým dalším panstvím.

Jedinou významnější architektonickou památkou je kostel sv. Jíljí postavený v roce 1820 v duchu klasicismu. Na návsi pak stojí pomník padlým občanům z první světové války.
Bohuňov je součástí přírodního parku Údolí Křetínky. Vyhledávaným místem turistů a horolezců jsou „bohuňovské" skály nacházející se po obou stranách silnice ve směru na Poličku.

Významná je také skutečnost, že se obec stala uznávaným centrem mikroregionální autobusové dopravy. Většina linek v Bohuňově začíná i končí. Občané mají možnost se pohodlně a bez nutnosti přestupu několikrát denně dopravit do Poličky, Březové nad Svitavou, Svitav, Letovíc, Boskovic, ale i Brna. Je zde kulturní dům, pohostinství, obchod a několik drobných živností.
Krásné okolí a lesy vybízejí k procházkám ve všech ročních obdobích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bohuňov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Bohuňov (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)